PREZADUŽENA ČLANICA EU

Grčka pred kolapsom: Stečaj države već 20. ožujka?

 AFP

Grčki premijer Lucas Papademos danas je bio pod pritiskom sa svih strana: europski čelnici, uključujući Angelu Merkel i Nicolasa Sarkozyja poručivali su mu da vrijeme za donošenje novih mjera štednje istječe, sindikati za utorak najavljuju generalni štrajk, no članovima Papademosove koalicije nije se žurilo s odlukama, pa su razgovore o konačnom paketu mjera odgodili (možda) za danas.

Ključan sastanak

Premijer se danas trebao sastati s dužnosnicima Europske Unije, Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda, s kojima je trebao dovršiti pregovore o novoj tranši pomoći, bez koje Grčka već 20. ožujka ove godine neće moći vratiti ratu kredita od 14,4 milijarde eura.

Nova smanjenja

Od Grčke se u zamjenu za novu tranšu pomoći, kako je rekao Iannis Panagopoulos, vođa sindikata GSEE koji zastupa radnike u privatnom sektoru, traži da pristane na smrtnu kaznu: da uvede rezove od 1,5 posto BDP-a, dokapitalizira grčke banke, smanji troškove rada, što bi trebalo uključivati smanjenje minimalne plaće i ukidanje regresa, nova otpuštanja u javnom sektoru i rezanje mirovina.

Paralelno s tim Grčka pregovara sa svojim privatnim kreditorima - bankama, osiguravajućim društvima i investicijskim fondovima - da pristanu na to da im Grčka ne plati sav dug, no zasad nema vijesti o napretku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 11:21