NOVA MJERA

Grčka gradi 12 kilometara zida na granici s Turskom

ATENA - Grčka planira gradnju 12 kilometara dugačkog zida na granici s Turskom kako bi, kaže, spriječila ulazak ilegalnih imigranata. Ministar javnog reda Christos Papoutsis izjavio je kako je samo prošle godine u Grčku iz Turske ušlo 100.000 ilegalaca te kako Atena mora učiniti nešto da to zaustavi, prenijeli su strani mediji.

Glavni koridor

No, Europska komisija poručila je da je takav zid samo kratkoročna mjera te da ne rješava problem u njegovu korijenu. Zid bi se, prenosi BBC, gradio na malom dijelu grčko-turske granice na području Orestiade na sjeveroistoku Grčke. To je područje, navodi se, postalo glavni koridor u prelasku migranata iz Afrike i Azije. Europska agencija za granice Frontex procijenila je da je na tom mjestu prosječno svakog dana u listopadu 2010. prešlo 245 ilegalnih imigranata. Papoutsis kaže kako se takva situacija više “ne može tolerirati”.

- Grčka jednostavno nije u stanju držati taj problem pod kontrolom. Zemlja više nema kapaciteta za smještaj ilegalnih imigranata - izjavio je Papoutsis.

Protiv plana

Grčka obalna straža također će dobiti pojačanja i tehnologiju kako bi mogla uspješnije zaustavljati migrante. Ipak, nisu svi u Grčkoj zadovoljni tim riješenjem. Grčka komunistička stranka plan je nazvala nehumanim i neučinkovitim. Aktivisti su izjavili kako to neće riješiti problem jer će se pronaći novo mjesto prelaska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 21:18