SLUČAJ ZA STRASBOURG

'GRADONAČELNIK NEMA PRAVO ODBITI SKLAPATI GAY BRAKOVE' Presuda francuskog Ustavnog vijeća

Skupina francuskih gradonačelnika podnijela je žalbu pred Ustavnim vijećem u svibnju, suprtostavljajući se zakonu koji je legalizirao istospolne brakove i tražeći pravo za sebe da odbiju takve brakove sklapati
 AFP

Francusko Ustavno vijeće, najviša pravosudna instanca u toj zemlji, presudila je danas da gradonačelnici nemaju pravo odbiti sklapati istospolne brakove čak i ako se oni ne slažu s njihovim uvjerenjima.

Skupina francuskih gradonačelnika podnijela je žalbu pred Ustavnim vijećem u svibnju, suprtostavljajući se zakonu koji je legalizirao istospolne brakove i tražeći pravo za sebe da odbiju takve brakove sklapati.

Svoju presudu Ustavno je vijeće obrazložilo na pet stranica u kojima se zaključuje kako nije protuustavno tražiti od gradonačelnika da vjenčava gay parove, čak i ako im se protivi. Nemogućnost "prigovora savjesti" u postojećem zakonu o gay brakovima jamči, nastavlja Ustavno vijeće, "neutralnost javnih službi".

Predstavnik gradonačelnika Franck Meyer poručio je kako će sada svoj slučaj izložiti pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu. Meyer je pojasnio kako su on i ostali gradonačelnici "legitimno izabrani i kako imaju pravo izražavati pluralnost stavova po ovome pitanju koja postoji u francuskom društvu".

Zakon vlade Francoisa Hollande kojim se legaliziraju gay brakovi izazvao je pravi kulturološki rat u toj zemlji, a vidimo da on i dalje traje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 19:13