OBITELJSKA SVAĐA

AUSTRALSKI PREMIJER OŠTRO PROTIV GAY BRAKOVA Brat homoseksualke želi osporiti doneseni zakon

Njegova sestra Christine Forster najavila je da će iskoristiti odluku ATC-a i vjenčati se sa svojoj dugogodišnjom partnericom
 AFP

Australski premijer Tony Abbott najavio je kako će pravno osporiti odluku vlasti u pokrajini Teritorija australskog glavnog grada (Australian Capital Terittory-ATC) koje su jučer legalizirale istospolne brakove . Abbot, inače praktični katolik, protivnik je gay brakova, ali ne i njegova sestra Christine Forster koja je najavila da će iskoristiti odluku ATC-a i vjenčati se sa svojoj dugogodišnjom partnericom.

Podsjetimo, vlasti ATC-a, malog administrativnog područja koje uključuje grad Canberru i neposrednu okolicu, jučer su legalizirale istospolne brakove, prvi u Australiji. Abbot i njegova vlada desnog centra odmah su reagirali najavom žalbe pred Visokim sudom i vjerojatno će srušiti odluku ATC-a jer federalni zakon definira brak kao zajednicu muškarca i žene. Riječ je o staroj borbi između federalne vlade i lokalnih vlasti oko toga tko ima nadležnost nad definiranjem braka.

I dok se Abbot bori za tradicionalnu definiciju braka, njegova sestra ima potpuno drugačije mišljenje. Christine Forster živi u Sydneyu i u nedavnom televizijskom razgovoru pozvala je brata da dopusti zastupnicima iz njegove Liberalne stranke da glasaju prema svojoj savjesti ako pitanje definiranja braka ponovno dođe u parlament. Forster je rekla da će iskorisiti situaciju u Canberri i otići tamo vjenčati se sa svojom partnericom. Međutim, iz federalne vlade već su upozorili kako bi gay brakovi sklopljeni tamo mogli biti proglašeni ništavnima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 08:02