RAJ ZA RESTRIKCIJE

Građani Hong Konga protiv covid terora: ‘Držite nas kao taoce već 9 mjeseci iako smo imali 0 zaraženih. Dokle više?!‘

‘Pokušavali ste dvije godine i niste uspjeli‘ - poručili su čelnici Hong Konga Carrie Lam

Građani Hong Konga čekaju u redu ispred centra za testiranje protiv koronavirusa

 Miguel Candela/AFP

Otvoreno pismo jedne od članica Facebook grupe 'HK Moms' postalo je viralno. Riječ je o Facebook grupi koja obično nije zaokupljena političkim događanjima u kineskoj pokrajini Hong Kongu, ali ovo je pismo pokazalo da je sada kap prelila čašu.

Pismo se obraća čelnici Hong Konga Carrie Lam te se optužuje vladu da svoje građane drži kao taoce zbog uvedenih novih mjera protiv covida.

"Pokušavali ste dvije godine i niste uspjeli. Kada ćete prestati držati građane ovog nekadašnjeg azijskog grada kao taoce? Kada će se reći dosta je, Carrie Lam?", stoji u pismu.

U srijedu je objavljen treći uzastopni rekordni dan, s 1.161 novim potvrđenim slučajem i oko 800 preliminarno pozitivnih. Brojka se udvostručila od utorka, što je opet dvostruko više od broja slučajeva od nedjelje.

Kao odgovor na porast broja zaraženih, od četvrtka će stanovnici Hong Konga biti podvrgnuti još jačim društvenim ograničenjima, uključujući ograničenje da se najviše dvije osobe mogu javno okupiti ili da se samo dva kućanstva mogu privatno družiti. Bilo je nekih izuzeća za njegovatelje i obrtnike, ali grad je upozorio da njihove vlasti imaju jak mehanizam praćenja kontakata i da će nadzirati situaciju.

Vlada je također dodala vjerske objekte, trgovačke centre, robne kuće, supermarkete, tržnice, brijačnice i frizerske salone na popis onih za koje će trebati obavezne covid potvrde, te je udvostručila novčane kazne za nepoštivanje odredbi vezanih uz obavezno testiranje.

Frizerski saloni i vjerski objekti bit će zatvoreni najmanje dva tjedna, a fotografije na društvenim mrežama pokazale su ogromne redove ispred vrata jedne brijačnice.

"Sada smo suočeni s najtežom situacijom", rekla je Lam i dodala: “Primijetili smo porast broja potvrđenih slučajeva i neki su zabrinuti da bi stvarni broj svakog dana bio više od tisuće zaraženih.”

Nova pravila nadopunjuju postojeće mjere zbog kojih je veći dio Hong Konga već uvelike zatvoren, baš u trenutku kada se druge zemlje – uključujući one koje su se također nekada trudile uloviti nulti-covid – počinju otvarati. To se također podudara s nedostatkom svježe hrane zbog zatvaranja granica i slučajeva zaraze koronavirusom među vozačima kamiona koji donose proizvode iz Kine na domaće tržište. Zbog toga su i cijene namirnica dodatno poskupile.

Lam je priznala da građani smatraju kako strategija poznata kao "dinamička nula" ima "veliku ekonomsku i društvenu cijenu".

"Ali željela bih pojasniti da su životi i zdravlje ljudi, kao i napori da se lokalni medicinski sustav ne uruši, ono što je u fokusu javnog interesa Hong Konga", poručila je Lam, prenosi The Guardian.

image

Carrie Lam

EYEPRESS NEWS/EYEPRESS/ AFP

Borba Hong Konga s covidom bila je uspješnija nego kod brojnih drugih zemalja - zabilježili su oko 17.800 slučajeva i 213 smrtnih slučajeva - a sastojala se od nekoliko velikih valova epidemije te su često uspjeli svesti broj zaraženih na nulu.

No, uvedene mjere donijele su i probleme u obliku iznenadne zabrane putovanja, zatvaranja plaža ili masovnog odstrela hrčaka koji su bili kućni ljubimci i slično.

Stoga ne čudi da su građani Hong Konga nezadovoljni što su i dalje zatvoreni unatoč tome što se povećala stopa cijepljenih i što se svijet ponovno počeo otvarati.

"Napravili smo sve što ste tražili od nas. Sjedili smo u tišini dok je naše mentalno zdravlje uzimalo svoj danak, dok su se obitelji razdvajale, a tvrtke zatvarale. I sve to u nadi da će Kina ponovno otvoriti naše granice", stoji u pismu.

Prema nedavnim provedenim anketama, ponovno otvaranje granica prema Kini ima podršku građana. Međutim, Peking neće dati zeleno svjetlo osim ako Hong Kong ne postigne i zadrži nultu stopu zaraze covidom.

"Tražili ste od nas da se cijepimo bez puno znanja o medicinskim posljedicama, i mi smo to učinili. Zamolili ste nas da budemo strpljivi kako bismo mogli otvoriti kinesku granicu u korist obje ekonomije, i to smo učinili. Tražili ste od nas da zatvorimo naše tvrtke zbog sigurnosti zajednice, i mi smo to učinili. Zamolili ste nas da odemo u karantenu u trajanju od 21 dana, i to smo učinili.

Zabranili ste nam letove koji su nam onemogućavali viđanje s našim obiteljima, strpljivo smo sjedili. Zamolili ste nas da se postrojimo u prepunim prostorima kako bismo se testirali, strpljivo smo pristali.

Sjedili smo 9 mjeseci s nula slučajeva covida i nadali se da smo sretnici. No granica je ostala zatvorena, obitelji su i dalje bile razdvojene, poduzeća su ostala zatvorena, a djeci je uskraćeno obrazovanje u učionicama sa svojim kolegama iz razreda.

Pokušavali ste dvije godine i niste uspjeli.

Kada ćete prestati držati građane ovog nekada azijskog grada kao taoce? Kada će se naš cilj prestati sve više udaljavati svaki put kada mu se približimo? Kada ćemo reći da je sada stvarno dosta, Carrie Lam?", navodi se, među ostalim, u njihovom otvorenom pismu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:34