UNATOČ ‘ZERO-COVIDU‘

Hong Kong u covid kolapsu, pacijente preselili na parkirališta

Hong Kong se drži svoje ‘covid-zero‘ politike, no unatoč tome prolazi kroz najteži val pandemije do sada

Bolnice su krevete morale postaviti i na parkirališta

 Peter Parks/AFP/Profimedia

Posljednji val koronavirusa do sada je za Hong Kong, u kojem su pacijente počeli liječiti na parkiralištima, najgori. Dvije veće bolnice bile su primorane poduzeti taj korak, nakon što se velikom brzinom popunila i privremena poljska bolnica u zračnoj luci.

Iako je u Hong Kongu zabilježen rekordan broj slučajeva, on je i dalje mnogo manji nego u gradovima slične veličine u ostatku svijeta. Početkom tjedna zabilježena je 2071 infekcija, uz prethodnih 4500 pozitivnih slučajeva, što je dvadeset puta više nego što ih je bilo dva tjedna ranije.

Zbog velike napučenosti, gradske vlasti od početka pandemije provode "covid-zero" politiku, kako bi se izbjegao kolaps ionako opterećenog zdravstvenog sustava.

Medicinski stručnjaci upozoravaju da bi, uz ovakav trend krivulje, do kraja ožujka u Hong Kongu moglo biti oko 28 tisuća novozaraženih dnevno.

Iako drugdje u svijetu vlasti covid mjere postupno ublažavaju, Hong Kong ustraje na rigoroznim mjerama izolacije, zbog kojih je grad u potrazi za dodatnih tri tisuće praznih stanova i oko deset tisuća hotelskih soba, koje bi koristili za te potrebe.

Građani su se uvelike vratili radu od kuće, zatvorene su škole, crkve i teretane, a restorani ne poslužuju hranu nakon 18 sati. Nije dozvoljeno okupljanje više od dvije osobe.

Hong Kong je mjerama uspio obuzdati pandemiju na 24 tisuće slučajeva zaraze, uz nešto više od dvjesto smrtnih slučajeva. No, s obzirom na broj zaraza u posljednja dva tjedna, ta bi se slika mogla uvelike promijeniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:35