ONLINE PROSVJED

GRAĐANI DRUGOG REDA Izraelski Arapi na Facebooku prosvjeduju protiv novog zakona

 Facebook / Facebook

TEL AVIV Stotine izraelskih Arapa zamijenilo je portrete na svojim Facebook profilima s pečatom na kojem piše 'drugorazredni građanin'. Povod online protestu prijedlog je zakona koji Izrael definira kao 'nacionalnu državu židovskog naroda'.

Izraelski Arapi se pribojavaju kako će ih nova politika učiniti inferiornima u očima zakona i upozoravaju da predloženi zakon nije u skladu s izraelskim Poveljom neovisnosti koja svim građanima jamči 'jednakost socijalnih i političkih prava'.

Protest na Facebooku pokrenula je dizajnerica Sana Jamalia koja je ujedno i dizajnirala žigove kako bi što više sličili službenim pečatima.

'Mnogi me pitaju očekujem li odgovor od države, ali ja sa samo dobro nasmijem na to pitanje', izjavila je mlada dizajnerica.

'Arapi u Izraelu nemaju političkog partnera. Većinu podrške dobivamo iz inozemstva. Donekle nas podržava izraelska ljevica, ali oni su u manjini i ponekad djeluju pomalo uplašeno', izjavila je za izraelski Haaretz studentica Hanin Majadli koja se također priključila online prosvjedu.

'Ne vjerujem kako će Facebook kampanja dovesti do ukidanja zakona o nacionalnoj državi, ali morali smo upozoriti na nepravdu i podići razinu svijesti svih građana Izraela.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 23:20