OGORČEN NA SVIJET

Gotovo dva mjeseca proživljavao je torturu Hamasa: ‘Pokazivali su moje rane djeci kao da sam trofej‘

Njegovoj sestri doktor je zašio stopalo na krivu stranu - nije mogla hodati, ide na rehabilitaciju

Maya i Itay Regen, plakat prijatelja Omer Shem Tov

 Facebook

19-godišnji bivši talac Hamasa, kojeg je doktor iz Gaze operirao bez anestezije, upozorio je svijet da ne zaborave na užase terorističkih napada koji su se dogodili 7. listopada, piše Daily mail.

‘Stanovnici Gaze su pljeskali dok su me odvodili‘

Itay Regev - koji je bio otet uoči glazbenog festivala za mir sa svojom sestrom Mayom Regev (21) i njihovim prijateljem Omerom Shem Tovom, osudio je svijet zato što nije poduzeo sve da spasi preostale taoce. 7. listopada, Itaya, Mayu i Omera lovilo je devet terorista, pucajući na njih neprestano dok su bježali na lokaciji festivala.

Upucavši ga u obje noge, zavezali su i ga i ubacili u kamion, pa paradirali po granici Gaze dok su se stanovnici Gaze smijali i pljeskali. Nakon toga je prokrijumčaren kroz podzemne Hamasove terorističke tunele i odveden u bolnicu gdje da je operirao ‘znojan i uplašen‘ liječnik, koji nije koristio anesteziju. Nakon operacije teroristi su ga prerušili u leš, a kasnije u burku kako bi ga prevezli u sigurnu kuću.

- Davali su mi konzerve s vodom i svako toliko malo pite za pojesti. Mučili su me i govorili mi da su drugi taoci ubijeni u izraelskim zračnim napadima i da izraelsku vladu nije briga za mene, ispričao je Itay i dodao da je svaki dan i u svakom trenutku razmišljao o svojoj obitelji.

image

Maya i Itay Regen

Facebook

‘Pokazivali su moje rane djeci kao da sam trofej‘

Itay je bio zatočen u tri različite kuće u Gazi dok nije pušten nakon 54 dana.

- Jedna obitelj kod koje su me držali zarobljenog je puštala svoju djecu da me odu gledati, pa im pokazivala moje rane. Osjećao sam se kao trofej i kao da baš nikome u Gazi nije stalo do mene, rekao je i dodao da je bio ispunjen mržnjom prema Hamasu.

Pomirio se s činjenicom da će biti ubijen u zatočeništvu. Kada su ga otimali upucan je u obje noge, kao i njegova sestra, a operirao ga je ‘anksiozni doktor‘ bez ikakve anestezije ili tableta za bolove. Naredili su mu da bude tiho ili ‘će ga ubiti‘, a cijelo vrijeme je ‘trpio još nasilja dok su mu davali pljuske i pljucali ga‘.

Itay je bio razdvojen od svoje sestre, koja je također prošla istu operaciju. Njeno ‘viseće stopalo‘ nanovo je prešiveno, ali na krivu stranu. Nakon što je puštena nije mogla hodati i trenutno ide na rehabilitaciju.

Njihov otac Ilan Regev ranije je objavio uznemirujuću snimku telefonskog poziva koji je dobio od Maye dok su ona i brat bili oteti. U intervjuu za CNN pustio je srceparajuću snimku u kojoj ona govori: "Tata, upucali su me, upucali su me! Ubit će nas, tata, on će nas ubiti." U snimci se čuje kako Ilan govori Mayi da pošalje svoju lokaciju i nađe mjesto gdje će se sakriti, pa joj poručuje "Dolazim"

image

Maya i Itay Regen

Facebook

Izraelski premijer ustraje na pobjedi

Procijenjeno je da su Hamasovi vojnici ubili 1,200 ljudi i oteli dodatnih 250 tog dana. Hamas je 16. veljače izjavio da su ‘mnogi‘ izraelski taoci umrli u četiri mjeseca krvavog ratovanja dok sukob ne jenjava.

Abu Obeida, glasnogovornik oružanog krila skupine, rekao je u audio poruci da preostali taoci žive u iznimno teškim uvjetima dok izraelske snage nastavljaju razorne napade na Pojasu Gaze.

Za to vrijeme, izraelski premijer Benjamin Netanyahu priprema se za nastavak ‘snažne‘ operacije u Rafahu kako bi ostvario ‘potpunu pobjedu‘ nad Hamasom. Unatoč nastojanjima da se postigne mirovni sporazum proteklih tjedana, Netanyahu je prošlog tjedna oštro odbacio Hamasove nove uvjete za prekid vatre, a danas je odbacio međunarodni pritisak da pomogne u stvaranju neovisne palestinske države.

image

Maya i Itay Regen

Facebook
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:19