INCIDENT S IZREALCIMA

Dvojac koji je preživio Hamasov masakr šokiran policijskim ‘dočekom‘ u Britaniji: ‘Mi smo ovdje šefovi, a ne vi!‘

Incident se rješava. Ne toleriramo antisemitizam ili bilo koji oblik diskriminacije, rekao je ministar unutarnjih poslova James Cleverly
 Društvene mreže

Granična policija Ujedinjenog Kraljevstva oštro je kritizirana zbog ponižavanja dvojice Izraelaca koji su preživjeli Hamasov masakr na Nova Music Festivalu.

Kako prenosi Daily Mail, oni su u zračnoj luci Manchester bili zadržani dva sata, a snimka s društvenih mreža, koja je izazvala negodovanje javnosti, prikazuje časnika granične policije kako "agresivno" razgovara s dvojicom muškaraca koji su u nedjelju navečer doputovali u Ujedinjeno Kraljevstvo kako bi podigli svijest o neprofitnoj organizaciji koja pomaže preživjelima u terorističkim napadima.

Spomenuti Izraelci, braća Daniel (23) i Neria Sharabi (22), navodno pate od PTSP-a, a na snimci objavljenoj na X-u može se čuti kako im britanski časnik govori: "Odbacite taj stav. Samo nas pustite da obavimo provjere koje trebamo i budite tihi. Pogledajte me. Je li vam to jasno? Dobro. Mi smo ovdje šefovi, a ne vi".

- Incident se rješava. Ne toleriramo antisemitizam ili bilo koji oblik diskriminacije - napisao je na X-u James Cleverly​, ministar unutarnjih poslova.

O svemu se oglasio i Marc Levy, izvršni direktor Židovskog predstavničkog vijeća Manchestera i regije.

- Ne izgleda kao da su ti Izraelci bili svadljivi, a policajčev ton svakako je bio nepotreban i ponižavajuć. Osuđujemo činjenicu da su izraelski državljani pritvoreni i izloženi zlostavljanju od strane službenika granične policije. Nema sumnje da je ta osoba bila motivirana antisemitskom namjerom. Jedini razlog za njihovo pritvaranje i ispitivanje je to što su Izraelci - izjavio je.

Muškarcima je službenik granične policije navodno rekao kako "moraju biti sigurni da u Britaniji neće raditi ono što rade u Gazi".

Prema Marcu Levyju, dvojica muškaraca prisustvovali su glazbenom festivalu kad su teroristi počeli ubijati civile.

- Umjesto da pobjegnu, braća, od kojih je jedan bolničar, ostali su na festivalu kako bi spašavali druge, borili se protiv terorista i liječili ranjene - izjavio je Levy.

U razgovoru za Daily Mail, Daniel Sharabi rekao je da želi ispriku od britanske vlade.

- Uopće ne sumnjam u to da su nas zadržali samo zato što smo Izraelci. Pitali smo službenike zašto to rade - je li to zato što smo Izraelci ili zato što smo Židovi? Naravno da nisu ništa odgovorili, ali nama je bilo očito da je to jedini razlog. Bili smo šokirani načinom na koji su nas tretirali. Drago mi je što je ministar pokrenuo istragu o ovom incidentu - ispričao je Daniel.

Njegov brat dodaje kako su im granični policajci postavljali čudna pitanja - zanimalo ih je jesu li još uvijek u vojsci, koliko dugo su služili, što rade...

- Više se ne osjećam sigurno. Ako se policija ovako ponaša prema civilima, ne želim biti ovdje. Ljudi nas mole da ostanemo još malo, ali ja se više ne osjećam sigurno. Želim ići kući - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 20:26