NOVA ERA U ITALIJI

Golemo izaslanstvo posao kod predsjednika završilo za samo 12 minuta: Ova žena govori, svi ostali - šute

Meloni je namijenjeno da bude prva žena na čelu talijanske vlade od ujedinjenja 1861. Preuzima bremenitu štafetnu palicu

Giorgia Meloni

 Alberto Pizzoli/Afp

Giorgia Meloni je jednodušno usvojeni kandidat Desnog centra za predsjednicu talijanske vlade - priznala je u petak ujutro Sergiu Mattarelli, predsjedniku Talijanske Republike, jedina osoba te pobjedničke koalicije ovlaštena govoriti - naime baš Giorgia Meloni.

U simboličkom smislu nova era je već započela: govori ona, ostali šute. Zahvaljujući tome, završetak ekspresnih Mattarelinih konsultacija za sastav nove vlade bio je munjevit. Pogolemo izaslanstvo bilo je s Mattarellom u istoj prostoriji 12 minuta. Čudesno brzo u blagoglagoljivoj zemlji.

Predsjedniku Mattarelli ostalo je samo da pozove zastupnicu Meloni ponovno u Kvirinalsku palaču i da joj povjeri mandat za sastav vlade. Prva žena kojoj je taj mandat povjeren bila je 1987. komunistica Nilde Iotti, tad predsjednica Zastupničkog doma, ali njezin je mandat bio istraživački, a ne izvršni. Tako da je Meloni namijenjeno da bude prva žena na čelu talijanske vlade od ujedinjenja 1861.

Trebalo je samo još počekati da se u Bruxellesu zaključi sastanak Evropskog vijeća gdje je Italiju posljednji put kao premijer zastupao Mario Draghi. Završio je dužnost u velikom stilu: u mučnoj raspravi o ograničavanju cijena nafte i općenito energije, razbuktalih uslijed ruskog rata u Ukrajini, Draghi je otvoreno optužio Njemačku da je prepreka jedinstvu te da prijeti rascjep Evropske unije. To je valjda prvi put nakon poraza nacizma da je Njemačkoj na najvišoj razini predbačen suverenizam, i to u lice.

Draghi je još u ožujku zahtijevao da se Amsterdamskoj burzi nametne ograničenje cijena - "price cap" - ne samo kako bi se Rusiji smanjio ratni profit od iznuđenih poskupljenja energenata, nego i radi zaštite privreda i pučanstava u Evropskoj uniji. Prigovorio je "teutonskom bloku" Njemačke i Nizozemske što je uludo protraćeno sedam mjeseci.

I tako je Draghi sišao s evropske scene kao velik zatočnik evropskog jedinstva, prvo kao bankar, pa kao premijer. Giorgia Meloni, talijanska suverenistica, preuzima bremenitu štafetnu palicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:00