PREMIJER U ODLASKU

Mario Draghi: ‘Europska unija i NATO su u središtu talijanske vanjske politike‘

"U potpunosti dijelimo europske i transatlantske vrijednosti i želimo ih nastaviti štititi i jačati"

Mario Draghi

 Joe Klamar/Afp

Članstvo u Europskoj uniji i NATO-u su temelji talijanske vanjske politike, rekao je u četvrtak talijanski premijer u odlasku Mario Draghi, uoči formiranja nove, desne vlade.

"U potpunosti dijelimo europske i transatlantske vrijednosti i želimo ih nastaviti štititi i jačati", rekao je Draghi talijanskim diplomatima u Bruxellesu.

"Ova načela još su važnija u krizama kroz koje prolazimo, od rata u Ukrajini do energetske krize", dodao je Draghi u svom obraćanju.

Njegovi su komentari uslijedili nakon što je Silvio Berlusconi, čelnik stranke Forza Italia koja bi trebala ući u novu talijansku vladu, hvalio svoje dugogodišnje prijateljstvo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i optužio Ukrajinu da je izazvala invaziju u veljači.

Berlusconi odbija okriviti Putina za rat što je izazvalo zabrinutost da bi nova vlada, koju bi trebala voditi nacionalistička liderica Giorgia Meloni, mogla oslabiti odlučnost Zapada naspram Moskve.

Meloni je priopćila u srijedu da neće dopustiti da Italija bude slaba karika na Zapadu, dok je političar Antonio Tajani iz stranke Forza Italia nastojao uvjeriti saveznike desnog centra u Europskoj uniji u vanjskopolitičku poziciju svoje stranke.

"U Bruxellesu sam kako bih još jednom potvrdio stav Forze Italije, njezinog čelnika Silvija Berlusconija i svoj u korist NATO-a, transatlantskih odnosa, Europe i protiv neprihvatljive invazije Rusije na Ukrajinu", napisao je Tajani na Twitteru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:19