RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Golema eksplozija zatresla okupirani grad; Iznenada preminuo bjeloruski ministar (46)

Ključne događaje rata u Ukrajini pratimo uživo iz minute u minutu

Eksplozija u Makiivki

 Twitter/

Ključni događaji:

  • Putin i dalje vjeruje u pobjedu u Ukrajini
  • Moskva i Kijev se međusobno optužuju za nadolazeći napad na Zaporižju

  • Britanski šef obrane: ‘Rusija je izgubila polovicu borbene učinkovitosti svoje vojske‘

  • Zelenski upozorava: Rusija se sprema na napad na nuklearku u Zaporožju

12:12

Kremlj: 'Poduzimaju se mjere u Zaporižju. Xijevo upozorenje Putinu? Obična fikcija'

Iz Kremlja su poručili da se "poduzimaju sve mjere" kako bi se spriječio svaki pokušaj sabotaže ili napada ukrajinskih snaga na nuklearnu elektranu Zaporižja.

Obje strane tvrde da druga strana planira pokrenuti napad na objekt koji je najveći te vrste u Europi.

Dmitrij Peskov rekao je da bi posljedice sabotaže mogle biti katastrofalne, prije nego što je dodao da se poduzimaju koraci kako bi se osigurala njezina sigurnost.

Glasnogovornik Kremlja također je odbacio izvješća da je kineski predsjednik Xi upozorio predsjednika Putina na trenutnu nuklearnu prijetnju kao "fikciju".

11:44

Iznenada preminuo bjeloruski ministar (46)

Bjeloruski ministar prometa i veza Aleksej Avramenko iznenada je preminuo 4. srpnja, izvijestila je danas državna novinska agencija Belta, pozivajući se na informacije iz ministarstva.

Avramenko je rođen 1977. u Minsku i radio je na izgradnji i održavanju cesta, nakon čega je bio na nekoliko funkcija u Ministarstvu prometa.

Bio je zamjenik ministra od 2013., a potom i prvi zamjenik ministra od 2016. U ministarsku fotelju zasjeo je u 2019.

Pokojni ministar bio je pod međunarodnim sankcija. Na mjestu šefa transporta snosio je odgovornost za nezakonito preusmjeravanje putničkog leta FR4978 u zračnu luku Minsk 23. svibnja 2021., što je dovelo do uhićenja oporbenog novinara Romana Protaševiča.

11:38

Masovni kibernetički napad na ruski željeznički sustav

Ruski željeznički sustav pogođen je masovnim kibernetičkim napadom.

RIA izvještava da su web stranica i aplikacija Ruskih željeznica bile meta "masovnog hakerskog napada" zbog kojeg milijuni korisnika vlakova nisu mogli kupiti karte.

Nije jasno tko je izvršio napad.

11:30

Ruske regije Kursk i Belgorod pod vatrom iz Ukrajine

Ruske regije Kursk i Belgorod našle su se pod prekograničnim napadom ukrajinskih snaga u srijedu rano ujutro, rekli su guverneri regija, dodajući da nema izvješća o žrtvama.

"Grad Valujki pod vatrom je ukrajinskih oružanih snaga", napisao je guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram u 7.36 ujutro po lokalnom vremenu (4.36 GMT).

Nije precizirao radi li se o raketiranju, topničkom granatiranju ili nekom drugom obliku napada.

"Sustav protuzračne obrane je funkcionirao, ali na zemlji ima razaranja", rekao je Gladkov.

Odvojeno, Roman Starovojt, guverner regije Kurska, sjeverno od Belgoroda koji također graniči s Ukrajinom, rekao je da su škola i privatna kuća oštećene kada je izbio požar u selu Tjotkinu, opet ne precizirajući oblik napada.

Ukrajina gotovo nikad javno ne preuzima odgovornost za napade unutar Rusije ili na teritoriju pod ruskom kontrolom u Ukrajini. Obje strane niječu da ciljaju civile u 16-mjesečnom ratu koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine u veljači 2022.

Eksplozije i napadi na ruske regije koje graniče s Ukrajinom događaju se gotovo svakodnevno zadnjih mjeseci, a ruski dužnosnici okrivljuju ukrajinske snage ili proukrajinske sabotere.

09:45

FSB uhitio čovjeka koji je navodno spremao napad na elektranu

Ruski FSB jutros je uhitio ruskog državljanina koji je, prema njihovim navodima, planirao napad na elektranu u Sakhalinu. Kažu da je muškarac 'pristaša ukrajinskog neonacizma' i sudi mu se za izdaju.

- Muškarac je pripremao teroristički napad na elektranu i sada je priveden - stoji u kratkom priopćenju.

08:58

Šef oružanih snaga UK: 'Ruske borbene sposobnosti su prepolovljene'

Admiral sir Tony Radakin rekao je u utorak da su borbene sposobnosti Rusije prepolovljene od prošlogodišnje invazije na Ukrajinu.

U komentarima prije parlamentarne rasprave, Radakin, koji je službeni šef oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva i glavni vojni savjetnik premijera Rishi Sunaka, ustvrdio je da je Rusija sada "toliko slaba" da više ne može voditi vojnu protuofenzivu.

"Rusija je izgubila gotovo polovicu borbene učinkovitosti svoje vojske", rekao je Radakin, prenosi Financial Times. "Prošle godine ispalili su 10 milijuna topničkih granata, a u najboljem slučaju mogu proizvesti 1 milijun granata godišnje. Izgubili su 2500 tenkova, a ne mogu proizvesti više od 200 novih tenkova."

Također, branio je ukrajinsku protuofenzivu, koja je kritizirana jer nije postigla dovoljan napredak.

Radakin je rekao da kijevska strategija "izgladnjivanja, rastezanja i udaranja" postupno nagriza rusku obranu, iako je priznao da su ruske mine, kao i ukrajinska nedovoljna protuzračna obrana i nedostatak određene opreme koju je tražila, opteretili operacije.

08:27

Jaka eksplozija pogodila grad Makivku pod ruskom okupacijom na istoku Ukrajine

U eksploziji za vrijeme topničke vatre u gradu Makivki u istočnoj Ukrajini ranjeno je 25 osoba, objavile su ruske okupacijske vlasti.

Čelnik regije Donjeck kojeg je imenovala Moskva Denis Pušilin rekao je na svom Telegram kanalu u srijedu ujutro da je dvoje djece među ozlijeđenima u napadima na grad koji su ruske snage preuzele 2014. godine.

"Eksploziju je osjetila većina stanovnika Makivke i Donecka", rekao je.

Prema Pušilinu, oštećene su stambene zgrade, bolnica, škole i dječji vrtić.

Na ukrajinskom Telegram kanalu StratCom objavljena je mobitelska snimka snažne eksplozije u gradu i tvrdi se da je riječ o udaru na rusku vojnu bazu.

Ukrajinci su rekli da je eksplozija tako jaka jer je tijekom granatiranja pogođeno skladište goriva ili streljiva.

Prema ruskim vojnim blogovima, za granatiranje su korištene topničke rakete HIMARS koje je Ukrajina dobila od SAD-a.

Ranije je Pušilin izvijestio o dvoje mrtvih od granatiranja u regiji Donecku.

Informacije zaraćenih strana ne mogu se neovisno provjeriti.

Makivka je bila mjesto smrtonosnog ukrajinskog napada na improviziranu rusku vojarnu prošle novogodišnje noći.

07:37

Uništena ruska jedinica u Makiivki

Ukrajina tvrdi da je uništila rusku jedinicu u Makiivki, dok Moskva optužuje Kijev da su u napadu ozlijedili civile.

- Kao rezultat precizne paljbe postrojbi obrambenih snaga, još jedna formacija ruskih terorista u privremeno okupiranoj Makijevki prestala je postojati, priopćili su ukrajinski dužnosnici.

Čelnik regije Donjeck, kojeg je postavila Rusija, Denis Pušlin, optužio je Kijev za porketanje napada protiv civila u toj regiji. Rekao je da je jedan muškarac poginuo, a 36 ih je ozlijeđeno, uključujući i dvoje djece.

07:35

Ruske regije pod napadom ukrajinskih snaga

Ruske regije Kursk i Belgorod našle su se pod vatrom ukrajinskih snaga u ranim jutarnjim satima, rekli su guverneri tih regija, dodajući da nema izvješća o žrtvama.

- Sustav protuzračne obrane je funkcionirao, no na zemlji ima razaranja, rekao je guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov.

Guverner regije Kursk je rekao da su oštećene škola i privatna kuća kada je izbio požar u selu Tyotkino.

07:21

Rusija: 'Ukrajina će noćas napasti nuklearnu elektranu!'

Nakon što je ukrajinski predsjednik Zelenski rekao da su ruske snage postavile eksploziv na krov nuklearne elektrane Zaporožje, ruski nuklearni dužnosnik sada je ustvrdio da će Ukrajina večeras izvesti napad na to postrojenje.

Dvije se zemlje dugo međusobno optužuju za granatiranje oko elektrane, a nedavno i za planiranje stalnih napada na nju.

Renat Karchaa, ruski nuklearni savjetnik iznio je ovu tvrdnju nedugo nakon što je ukrajinski predsjednik Zelenski upozorio francuskog predsjednika Macrona da je prijetnja od napada na elektranu stvarna.

- Pod okriljem mraka tijekom noći 5. srpnja, ukrajinska će vlast pokušati napasti stanicu Zaporožje koristeći preciznu opremu i bespilotne letjelice, rekao je Karchaa, no za svoju tvrdnju nije ponudio dokaze.

06:46

Protuofenziva je posljednjih dana 'posebno plodna'

Ukrajinska protuofenziva protiv ruskih snaga bila je posebno plodna u posljednjih nekoliko dana i ukrajinske trupe ispunjavaju svoje glavne zadaće, rekao je Oleksi Danilov, tajnik ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu.

Moskva nije priznala dobitke Ukrajine.

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar također je izvijestila o dobicima oko razorenog Bahmuta unatoč žestokom ruskom otporu.

- U ovoj fazi aktivnih neprijateljstava, ukrajinske obrambene snage ispunjavaju zadatak broj jedan: maksimalno uništenje ljudstva, opreme, skladišta goriva, vojnih vozila, zapovjednih mjesta, topništva i snaga protuzračne obrane ruske vojske, napisao je Danilov na Twitteru i dodao:

- Posljednjih nekoliko dana bilo je posebno plodonosno.

06:31

ISW: Ukrajinski ofenzivni tempo nije zastao

Trenutačni tempo ukrajinske protuofenzive ne ukazuje na zastoj ili nemogućnost ponovnog preuzimanja teritorija, smatra Institut za proučavanje rata u svojem novom izvješću.

Postupni napredak ukrajinske vojske u istočnoj i južnoj Ukrajini odražava strategiju očuvanja resursa, kaže se u izvješću ISW-a.

Strateški prioritet je 'maksimalno uništenje' ruskog ljudstva i opreme, rekao je tajnik Vijeća obrane Oleksij Danilov na Twitteru, dodavši da je 'rat uništenja jednak ratu kilometara'.

Ukrajinske se snage suočavaju s minama i drugim preprekama dok napreduju dublje u teritorij pod ruskom okupacijom.

Postupno napredovanje Ukrajine ipak je donijelo i teritorijalne dobitke. Zamjenica ministra obrane Hanna Maliar je na Telegramu izvijestila da su u prošlom tjednu ukrajinske snage oslobodile devet kilometara na istoku i 28 kilometara na jugu.

ISW je usporedio trenutnu ukrajinsku protuofenzivu s kampanjom za oslobođenje Hersonske oblasti između kolovoza i studenog 2022., kad je spora ofenziva na kraju ipak rezultirala uspješnim oslobađanjem Hersona.

05:43

Zelenski upozorava: Rusija se sprema na napad na nuklearku u Zaporožju

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da su Rusi postavili nešto što izgleda kao eksploziv na nuklearnu elektranu Zaporožje.

U videu objavljenom na Twitteru Zelenski kaže:

- Sada imamo informaciju naše obavještajne službe da je ruska vojska postavila objekte koji podsjećaju na eksploziv na krov nekoliko energetskih jedinica nuklearne elektrane Zaporožje, možda kako bi simulirali napad na elektranu. Možda imaju neki drugi scenarij. Ali u svakom slučaju, svijet vidi, ne može ne vidjeti, da je jedini izvor opasnosti za nuklearnu elektranu Rusija i nitko drugi. Nažalost, nije bilo pravovremenog odgovora na teroristički napad na hidroelektranu Kakhovka. A ovo bi moglo potaknuti Kremlj da počini novo zlo. Odgovornost je svih u svijetu da to zlo zaustave, nitko ne može stajati po strani jer radijacija utječe na sve, poručuje Zelenski.

05:36

Britanski šef obrane: 'Rusija je izgubila polovicu borbene učinkovitosti svoje vojske'

Britanski šef obrane, admiral Tony Radakin, rekao je da je Rusija izgubila gotovo polovicu svojih borbenih sposobnosti u Ukrajini.

- Rusija je izgubila gotovo polovicu borbene učinkovitosti svoje vojske. Prošle godine ispalila je 10 milijuna topničkih granata, ali u najboljem slučaju može proizvesti milijun granata godišnje. Izgubili su 2500 tenkova, a u najboljem slučaju ih mogu proizvesti 200 godišnje, rekao je Radakin i invaziju na Ukrajinu opisao kao 'katastrofalni neuspjeh za Rusiju' te pohvalio uspjehe ukrajinske vojske u protuofenzivi.

- Čak i u posljednjih nekoliko tjedana, Ukrajina je vratila više terena nego što je Rusija preuzela u proteklih godinu dana, dodaje Radakin.

05:24

Moskva i Kijev se međusobno optužuju za nadolazeći napad na Zaporižju

Moskva i Kijev međusobno se optužuju da planiraju skori napad na nuklearnu elektranu Zaporižju na jugu Ukrajine.

Ukrajinske oružane snage mogle bi pokušati napasti elektranu već u srijedu navečer, koristeći projektile i dronove, upozorio je u utorak na državnoj televiziji Renat Karča, savjetnik čelnika ruske agencije za atomsku energiju, Rosenergoatoma.

Ukrajinski glavni stožer, zauzvrat, napisao je u svome dnevnom izvješću da su ruske snage navodno postavile eksplozivne naprave na krov elektrane.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da je upozorio je francuskog kolegu Emmanuela Macrona na "opasne provokacije" Rusije oko nuklearne elektrane.

Eksplozivni uređaji su prikačeni na krovove trećeg i četvrtog reaktora, no vjerojatno bez namjere da oštete same reaktore, rečeno je u izvješću ukrajinskog stožera.

Ukrajina neće prekršiti pravila međunarodnog zakona, naglasilo je vojno vodstvo u Kijevu.

To je, međutim, upravo ono za što Karča optužuje Ukrajince.

Karča tvrdi da Kijev ne samo da planira granatiranje nuklearne elektrane, nego također i bacanje bombe s nuklearnim otpadom. Nije bilo dokaza koji potkrjepljuju ove tvrdnje.

05:24

Putin i dalje vjeruje u pobjedu u Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin kaže da je i dalje uvjeren u pobjedu Moskve u ratu protiv Ukrajine.

"U to nema sumnje", rekao je u utorak na sastanku s diplomantima sveučilišta za javnu upravu, po državnoj novinskoj agenciji TASS.

Ruski čelnik je naredio punu invaziju Ukrajine u veljači 2022. godine.

U to vrijeme, za ratne ciljeve naveo je zaštitu etničkih Rusa u Ukrajini i demilitarizaciju susjedne zemlje. Uz to je, zbog svoje vlastite sigurnosti, Rusija morala spriječiti Ukrajinu da se pridruži NATO savezu, rekao je Putin.

Nakon više od 16 mjeseci rata, Rusija i dalje okupira velike dijelove Ukrajine, no daleko je od postizanja vojnih ciljeva. Nakon niza poraza u ratu i nedavne pobune plaćenika kod kuće, Putin odnedavno rjeđe spominje vjeruje li u pobjedu.

Ruski okupatori u Ukrajini pate od ključnih slabosti unatoč djelomičnom uspjehu, ocijenili su britanski vojni stručnjaci u svome dnevnom obavještajnom izvješću o ratu u Ukrajini koje je u utorak objavilo ministarstvo obrane (MoD) u Londonu.

Ruske postrojbe su razvučene i postoji manjak topničkog streljiva, rekli su Britanci.

Rusi su djelomično bili uspješni u usporavanju ukrajinske protuofenzive u njezinim počecima. Do toga je došlo uglavnom zbog masovne upotrebe protutenkovskih mina, rečeno je u izvješću.

"Usporivši ukrajinsko napredovanje, Rusija je pokušala napasti ukrajinska oklopna vozila bespilotnim letjelicama, jurišnim helikopterima i topništvom", piše u izvješću britanskog ministarstva.

Britansko Ministarstvo obrane na dnevnoj bazi izvještava o napretku ruskog rata od početka invazije. Moskva optužuje London za širenje dezinformacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:42