STRAŠAN ZLOČIN

Glavni tužitelj Ukrajine: ‘Evo što su Rusi napravili našem vojniku, imam i dokaz. I to nije izolirani incident‘

Rusija je optužena za počinjenje brojnih ratnih zločina tijekom rata u Ukrajini

Ukrajinski vojnici, ilustracija

 Aa/abaca Press/Profimedia

Ukrajinski glavni tužitelj Andrij Kostin u utorak je optužio ruske snage za odrubljivanje glave ukrajinskom vojniku u Donjeckoj oblasti, opisujući ratni zločin kao dio planirane strategije Kremlja, prenosi The Kyiv Independent.

U objavi na društvenoj mreži X, Kostin je rekao kako je njegov ured zaprimio informaciju da su ruski zapovjednici naredili “da se ne zarobe ukrajinski vojnici, već ubiju neljudskom okrutnošću - odrubljivanjem glave”.

Objavio je i sliku na kojoj se vidi vojno vozilo s glavom na haubi, ali nezavisni portal ističe kako nisu mogli provjeriti fotografiju. Kostinov ured je objavio detaljnije informacije na Telegramu, navodeći da su zločin s fotografije uočili tijekom izviđanja iz zraka, na jednom od borbenih položaja u regiji Donjecka.

- Ovo je strašno barbarstvo kojemu nema mjesta u 21. stoljeću. To je još jedan dokaz da ratni zločini koje je počinio agresor nisu izolirani incidenti, već planirana strategija ruskog režima - dodao je Kostin, a prenosi Kyiv Independent. Pozvao je ostatak “civiliziranog svijeta da izolira i kaznu terorističku zemlju”, uz upozorenje da zločini neće proći nekažnjeno.

Rusija je optužena za počinjenje brojnih ratnih zločina tijekom rata u Ukrajini, uključujući pogubljenje zarobljenih ukrajinskih vojnika. Od ožujka ove godine, Ured glavnog tužitelja Ukrajine prikupio je informacije o više od 128 tisuća žrtava ratnih zločina, piše nezavisni portal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2024 15:16