BIVŠI KANCELAR

Gerharda Schroedera izbacuju iz SPD-a: ‘Sam je donio odluku da mu je Putin važniji od stranke‘

Zahtjev za Schroederovim isključenjem je podnijelo 17 članova stranke

Vladimir Putin, Gerhard Schroeder i Dmitri Medvedev

 Alexey Druzhinin/Afp

U Hannoveru je u četvrtak započela rasprava o isključenju bivšeg kancelara Gerharda Schroedera iz Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) zbog prijateljskih stavova prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i njegovoj politici.

„Gerhard Schroeder je sam donio odluku po kojoj mu je financijska i osobna ovisnost o Vladimiru Putinu važnija od njegove stranke i ostavšitne njegovog kancelarskog mandata“, rekao je potpredsjednik SPD-a Thomas Kutschaty uoči rasprave u stranačkom povjerenstvu o isključanju Schroedera iz stranke.

Zahtjev za Schroederovim isključenjem je podnijelo 17 članova stranke a očekuje se da će odluka o isključenju biti donesena za nekoliko tjedana. Sam Schroeder nije prisutan raspravi koja se održava u prostorijama ogranka SPD-a u Hannoveru kojem i on sam pripada.

Schroederu, koji je od 1998. do 2005. obnašao funkciju njemačkog kancelara, predbacuje se prijateljski odnos s Vladimirom Putinom koji je nastavljan i nakon ruskog napada na Ukrajinu u veljači ove godine.

Schroeder je tek nakon pritiska javnosti napustio svoje mjesto u upravnom odboru ruske državne naftne kompanije Rosneft i odbacio ulazak u upravni odbor Gazproma.

On je međutim odbacio prekinuti kontakt s Putinom s kojim ga veže i dugogodišnje osobno prijateljstvo.

Posljednji poznati član SPD koji je izbačen iz stranke je bivši senator Berlina za financije Thilo Sarrazin zbog svojih antiislamskih stavova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 03:09