META KRITIKA

Gerhard Schröder kaže da je odustao od ulaska u nadzorni odbor Gazproma

Schroeder se našao pod pojačanim međunarodnim pritiskom otkad je Moskva pokrenula invaziju Ukrajine u veljači.

Gerhard Schröder

 Kay Nietfeld/Dpa Picture-alliance Via Afp

Bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder, blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, objavio je u utorak da neće ući u nadzorni odbor velike ruske plinske tvrtke Gazproma, nakon kritika kojima je bio na meti nakon ruske invazije na Ukrajinu.

"Odavno sam odustao od imenovanja u nadzorni odbor Gazproma. O tome sam obavijestio tvrtku", rekao je bivši kancelar u kratkoj poruci na poslovnoj mreži LinkedInu.

Schroeder (78), je rekao da je zato "iznenađen" objavljivanjem napisa u njemačkim medijima u kojima se navodi da ga je Gazprom u utorak službeno imenovao na jednu dužnost.

Informacija dolazi četiri dana nakon vijesti o njegovu odlasku iz ruske naftne kompanije Rosnjefta, gdje je bio predsjednik upravnog vijeća.

Schroeder se našao pod pojačanim međunarodnim pritiskom otkad je Moskva pokrenula invaziju Ukrajine u veljači.

Njemački parlament Bundestag ukinuo je dio povlastica koje Gerhard Schroeder uživa kao bivši kancelar, javili su njemački mediji prošli tjedan kada je i Europski parlament pozvao na sankcije protiv bivšeg šefa njemačke vlade.

Članovi Odbora za proračun njemačkog parlamenta ukinuli su financiranje ureda s osobljem na koje Gerhard Schroeder ima pravo kao bivši kancelar.

Schroeder, dugogodišnji prijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina, bio je socijaldemokratski kancelar od 1998. do 2005. Pošto je napustio ured, počeo je, među ostalim, raditi za ruske energetske divove Gazprom i Rosnjeft.

Također drži čelne pozicije u plinovodima Sjeverni tok i Sjeverni tok 2 koji spajaju Rusiju i Njemačku preko Baltičkog mora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:20