POBUNJENICIMA SVE TEŽE

Gadafi razara svoje gradove i šalje emisare na razgovore

Libijski vođa na pobunjenike šalje samo tenkove i avione, jer kopnene postrojbe uvijek prebjegnu pobunjenicima
 AP

TRIPOLI - Libijski general i bliski suradnik Moamara Gadafija Abdul-Rahman al-Zawi doputovao je jučer zrakoplovom u Kairo i zatražio sastanak s egipatskim vojnim vrhom koji trenutačno vlada tom zemljom. Al-Zawi je rekao kako ima za njih “poruku od Gadafija”, ali do zaključenja ovog izdanja nisu poznati razlozi njegova putovanja u Egipat. U međuvremenu, Gadafijeve snage su pokušale do kraja zauzeti grad Zawiyu nakon što su ga nekoliko dana držale u okruženju i gađale teškom artiljerijskom vatrom u kojoj je grad devastiran, a mnogi njegovi stanovnici, među njima žene i djeca, ubijeni.

Još ima otpora

Većina izvora jučer je tvrdila da je Zawiya u rukama gadafijevaca, ali pojedine agencije prenijele su izjave pobunjenika koji su rekli kako još pružaju otpor. AFP je citirao Murada Hemayama, bivšeg dužnosnika Gadafijeva režima, koji se pridružio pobunjenicima i koji je rekao da je tijekom opsade grada poginuo velik broj civila te kako “međunarodna zajednica” mora reagirati.

50 tenkova

Gadafi je na stanovništvo Zawiye, grada udaljenog 48 kilometara zapadno od Tripolija, poslao 50 tenkova i čitav niz oklopnih vozila , a očevici tvrde kako su razmjeri razaranja najžešći do sada u sukobima u Libiji, s čitavim obiteljima zatrpanim ispod ruševina. Veći dio zgrada u gradu uništen je artiljerijskom vatrom, a među njima i velik broj džamija.

Glavno pobunjeničko uporište na istoklu ostaje lučki grad Ras Lanuf, a prema zadnjim informacijama, pobunjenici nisu uspjeli pomaknuti svoje položaje prema zapadu.

Gadafijev režim svoje napade oslanja na zrakoplovne i tenkovske snage, izbjegavajući slanje kopnenih postrojbi, što se pokazalo pogreškom, jer bi većina vojnika prebjegla na stranu pobunjenika. Ako su tvrdnje Gadafijeva režima o zauzeću Zawiye točne, onda će to biti veliki zaokret u ratu koji bjesni Libijom i znak da libijski diktator sve jače uzvraća udarac pobunjeničkim snagama koje su, očito, izgubile vojnu prednost koju su imale na početku sukoba.

Govor pred pristašama

Očito osokoljeni Gadafi je jučer i preksinoć dao intervjue za francusku i tursku televiziju, a u utorak kasno navečer pojavio se i nenajavljen u hotelu u Tripoliju gdje je smještena većina inozemnih novinara koji su akreditirani u Libiji.

Pukovnik je jučer ujutro održao govor pred svojim pristašama koji je prenosila državna televizija ponovljajući uobičajene tvrdnje kako iza sukoba u Libiji “stoji al-Qa’ida koja naoružava i drogira libijsku mladež”. Pozvao je stanovnike Bengazija da se “pobune”, a u slučaju uvođenja zone zabrane letenja izjavio je da će se libijski narod protiv toga boriti.

Ashton: EU ne može priznati pobunjenike

Dvojica predstavnika libijskih pobunjeničkih snaga došli su jučer u Europski parlament u Bruxellesu, ali je europska visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton odbila zahtjeve parlamentaraca da EU odmah prizna libijske pobunjeničke snage i njihova nacionalna vijeća.

- Moramo odmah početi proces priznavanja privremenih nacionalnih vijeća kao predstavnika libijskog naroda - rekao je bivši belgijski premijer i šef liberalnog parlamentarnog kluba Guy Verhofstadt koji je bio glavni čovjek u dovođenju Mahmuda Gebrila, nekadašnjeg libijskog ministra, i Alija al-Essawija, bivšeg veleposlanika u Indiji, u Europski parlament. - O tome će odlučiti države članice.

To nije u mojoj ovlasti, niti moje osobno mišljenje znači nešto u svemu tome - odgovorila je povjerenica Ashton u gorljivoj raspravi u Parlamentu. Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila da uvođenje zone zabrane leta iznad Libije, kojim bi se mogli spriječiti napadi Gadafijevih zrakoplova na pobunjenike i civile, neće moći biti dogovoreni izvan Ujedinjenih naroda.

- Veoma je važno da to ne bude inicijativa koju će samostalno provesti SAD - istaknula je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 13:21