DIPLOMATSKI RAT GADAFIJA I POBUNJENIKA

Francuska je prva priznala opozicijsku vladu Libije

Pariz su kritizirali zbog pasivnosti u slučaju diktatorskih ‘prijatelja’ Mubaraka i Ben Alija
 AP

PARIZ, TRIPOLI - Rat između pukovnika Moamara Gadafija i libijske opozicije prebacio se i na diplomatsko polje, a veliku pobjedu jučer je odnijela opozicija. Samoproglašenu vladu Gadafijevih protivnika, čije je sjedište u Bengaziju na istoku zemlje, formalno je priznala Francuska, koja se u slučajevima svrgnutih vođa Egipta i Tunisa, Hosnija Mubaraka i Zine Ben Alija našla pod paljbom zbog suzdržanosti.

Prijašnje kritike

Pariz se kritiziralo i zbog prijateljskih odnosa s tim diktatorima. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy primio je zato jučer dvojicu izaslanika tzv. Prijelaznog vladajućeg vijeća Libije, Mahmuda Jibrila i Alija al-Essawija, a dvije će vlade, naknadno je objavljeno, razmijeniti ambasadore. Sarkozy je već nekoliko puta pozvao Gadafija da odstupi, a podržao opozicijsko vijeće. Njegov je najnoviji potez bio u oštrom kontrastu s onim šefice diplomacije Europske Unije Catherine Ashton koja je Gadafijeve protivnike primila dan prije u Strasbourgu.

Ashton je tako odbila priznati pobunjeničko vijeće kao jedinu legitimnu vlast u Libiji, iako je to zatražio Europski parlament. U međuvremenu, i Gadafi je shvatio da je krajnje vrijeme za lobiranje u inozemstvu. Njegovi emisari bili su u Ateni, Malti i Egiptu, te u Portugalu. Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini izjavio je da bi predstavnici libijske vlade trebali posjetiti Bruxelles.

Zona zabrane letenja

EU danas treba održati sastanak na temu Libije. Inače, Francuska i Velika Britanija zalažu se za uvođenje no-fly zone iznad Libije, no SAD još nije donio konačnu odluku. Obamina administracija je izrazila zabrinutost u pogledu učinkovitosti takva poteza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 13:21