TISUĆE NA ULICAMA

FOTO U Argentini najveći prosvjedi otkako je Kirchner na vlasti: 'Naši glasovi ti ne daju pravo na uništavanje gospodarstva!'

Od ponovne prošlogodišnje pobjede na izborima izgubila je popularnost zbog brojnih korupcijskih skandala i sve čvršće kontrole nad gospodarstvom
 AP

Deseci tisuća Argentinaca u četvrtak navečer izašli su na ulice Buenos Airesa i ostalih gradova diljem zemlje u najvećim prosvjedima protiv predsjednice Cristine Fernández de Kirchner otkad je prvi put došla na vlast 2007. Od ponovne prošlogodišnje pobjede na izborima izgubila je popularnost zbog brojnih korupcijskih skandala, širenja zločina i sve čvršće predsjedničke kontrole nad gospodarstvom.

AP

- Cristina, naši glasovi ti nisu dali pravo na moralne prijevare i uništavanje gospodarstva, pisalo je na ogromnom transparentu na Plazi del Mayo, ispred vladine palače.

U Argentini su cacerolazosi, prosvjednici koji stvaraju zaglušujuću buku lupanjem po loncima, već tradicija, a ovaj puta su se sami organizirali preko društvenih mreža, bez potpore oporbenih stranaka. Na trgove i ulice glavnog grada slilo ih se više nego ijedan put dosad od 2007.

AP

Predsjednica Kirchner očito je počela grabiti preduboko u džepove srednjih i viših klasa kako bi financirala svoju populističku politiku. U Argentini inflacija iznosi 25 posto godišnje, zbog čega građani očajnički pokušavaju pesose promijeniti u američke dolare. No vlada je to zabranila pa kupovina stranih valuta više nije moguća gotovo ni na jedan legalan način.

AP

Osim toga, prosvjednici se boje da će populistička predsjednica iskoristiti svoju kontrolu nad argentinskim kongresom kako bi promijenila izborne zakone i sebi omogućila ostanak na vlasti do 2019., pa i duže.

Kirchner se javnosti obratila u San Juanu, provincijskom gradu 1.300 kilometara udaljenom od Buenos Airesa, izjavivši da se ne obazire na prosvjede i da će "nastaviti marljvo raditi" kako je i do sada.

AP

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:27