MASAKR U AFRICI

FOTO: SPALJENA ZEMLJA Satelitske snimke otkrivaju pustoš koja je ostala nakon pokolja Boko Harama

Amnesty International objavio je satelitske snimke dva nigerijska grada na kojima se vide posljedice napada islamista
 Youtube/DigitalGlobe

Amnesty International (AI) objavio je satelitske snimke dva nigerijska grada na kojima se vide katastrofalne posljedice napada koje su izvršili pripadnici Boko Harama, piše Sky News.

Iz Amnesty Internationala su kazali da su satelitske snimke uslikane 2. i 7. siječnja i prikazuju neosporne i zaista šokantne dokaze "napada na Bagu i Doron Bagu". Međunarodna zajednica vjeruje da je poginulo na stotine ljudi, a da je oko 3700 kuća i objekata uništeno ili oštećeno. Osim ova dva grada, radikalni islamisti napali su i okolna sela.

- Ove detaljne slike pokazuju pustoš katastrofalnih razmjera u oba grada, od kojih je jedan skoro pa izbrisan s lica Zemlje tijekom četverodnevnih napada. Svi napadi koje je izveo Boko Haram predstavljaju namjerne napade na kuće civila, klinike i škole, a iza njih su ostala zgarišta i ruševine - rekao je Daniel Eyre, nigerijski istraživač koji radi za Amnesty.

U gradu Baga koji je površine manje od dva četvorna kilometra uništeno je u prosjeku 620 objekata. U Doron Bagi, koja je površine sedam četvornih kilometara, uništeno je 3100 objekata. Veliki broj drvenih čamaca koje su koristili ribari, a koji su se vidjeli na fotografijama od 2. siječnja, 7. siječnja više nije bilo. Svjedoci kažu da su mnogi stanovnici panično bježali čamcima preko jezera Chad.

- Za vrijeme tog napada u Bagi je ubijeno oko 100 ljudi. Pobjegao sam u grmlje. Dok sam bježao pucali su na mene i ubijali ljude - rekao je jedan pedesetogodišnjak koji je preživio zvjerski napad.

Drugi svjedok kazao je kako su pripadnici Boko Harama opkolili žene, djecu i odrasle. Neke su držali zarobljene četiri dana.

- Oslobodili su starije žene, majke i većinu djece, ali i dalje drže zarobljene mlade žene - rekla je žena koja je bila među zarobljenima.

Boko Haram u posljednje vrijeme izvodi napade na zajednice jer surađuju s vlastima i sigurnosnim snagama Nigerije. Gradovi koji su formirali tzv. civilnu oružanu jedinicu doživjeli su brutalne napade.

Prema podacima Amnesty Internationala, od 2009. godine ubijeno je tisuće ljudi, stotine je oteto, a stotine tisuća je bilo prisiljeno napustiti svoje domove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 03:56