PRIJETNJA IZ NIGERIJE

OBJAVLJEN RAT BOKO HARAMU Afrikanci se udružili za konačni obračun protiv zloglasne islamističke skupine

 AFP PHOTO / AFP PHOTO

Afrička unija (AU) i Ujedinjeni narodi pozvali su u petak na globalnu akciju protiv nigerijske islamističke skupine Boko Haram, na otvaranju 24. summita AU-a u Addis Abebi. Prijetnja se proširila izvan granica Nigerije i zahtjeva kolektivni, učinkovit i odlučan odgovor, rekla je predsjedavajuća AU-a Nkosazana Dlamini Zuma. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon dodao je da "terorizam ne poznaje granice i zahvaća zemlje na rogu Afrike, Sahelu i drugdje".

"U Nigeriji i izvan nje, zgroženi smo brutalnošću Boko Harama koji predstavlja otvorenu prijetnju nacionalnoj, regionalnoj i međunarodnoj sigurnosti", rekao je Ban.

Petnaestak čelnika zemalja AU-a sastalo se uoči summita i izradilo nacrt plana o raspoređivanju 7500 pripadnika međunarodnih snaga protiv Boko Harama, izvijestio je francuski radio.

AU traži od UN-a da osnuje fond za logističku i financijsku pomoć tim snagama, navodi se u izvješću radija.

Sudionici sastanka na vrhu imenovali su novim šefom AU-a predsjednika Zimbabvea Roberta Mugabea. Taj 90-godišnjak zamijenio je predsjednika Mauritanije Mohameda Ouida Abdela Aziza na dužnosti na kojoj se svake godine izmjenjuju čelnici 54 države članice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 01:56