OPTUŽEN ZA UBOJSTVO

FOTO: Otkrivena Pistoriusova prijeteća poruka na Twitteru: Četiri mjeseca prije brutalnog ubojstva djevojke napisao je ovo

Manekenka Reeva Steenkamp se ušuljala u njegov stan po noći kako bi ga iznenadila za Valentinovo
 AFP / Facebook

NOVO 19:12 - Paraolimpijska zvijezda Oscar Pistorius prije četiri mjeseca je na Twitteru objavio prijeteću poruku kako se po povratku kući "prebacio u borbeni stav" nakon što je greškom zamijenio buku perilice rublja za provalnika u akciji.

- Ništa kao kad stignete kući i prebacite se u borbeni stav nakon što zamijenite zvuk perilice za provalnika - napisao je Pistorius na Twitteru 27. studenog.

Atletičar će danas provesti noć u pritvoru prije sutrašnjeg prvog pojavljivanja na sudu i suočavanja s optužnicom za ubojstvo svoje djevojke, 30-godišnjeg modela Reeve Steenkamp.

Steenkamp, koja je s 26-godišnjim Pistorius bila u dvomjesečnoj vezi, ubijena je s četiri metka u glavu, prsa i ruku, u njegovoj vili u Pretoriji.

16:27 - Najpoznatiji svjetski sportaš s tjelesnim invaliditetom Južnoafrikanac Oscar Pistorius optužen je za ubojstvo svoje zaručnice, a policija je potvrdila kako je 30-godišnja manekenka Reeva Steenkamp upucana u glavu, ruku i prsa.

"Djevojka je pogođena s četiri metka," potvrdila je glasnogovornica policije Katlego Mogale. Okolnosti u kojima je došlo do tragedije još uvijek su nejasne. Prvo se sumnjalo da je Pistorius pucao u djevojku jer je mislio da se radi o provalniku, ali policija je odbacila takvu teoriju. Šesterostrukog paraolimpijskog pobjednika i prvog atletičara s amputacijom koji je nastupio na olimpijskim igrama u petak čeka saslušanje na Kaznenom sudu u Pretoriji. Saslušanje je trebalo biti održano već danas, ali je odgođeno za petak ujutro.

Policijski službenik Denise Beukes je otkrio medijima kako je u Pistoriusovom domu već bilo slučajeva 'kućnog nasilja', također, od ranije je poznato kako je Pistorius u kući držao vatreno oružje, među kojim i 9-milimetarski pištolj kojim je usmrćena Steenkamp.

JOHANNESBURG - Ono što je trebalo biti romantično iznenađenje za Valentinovo, pretvorilo se u nezamislivu tragediju koja je jedan život oduzela, a drugi će nepovratno promijeniti.

Slavni južnoafrički atletičar Oscar Pistorius (26), najpoznatiji svjetski sportaš s invaliditetom, osumnjičen je za ubojstvo iz vatrenog oružja svoje četiri godine starije djevojke Reeve Steenkamp. Tragedija se dogodila na njegovom imanju u Pretoriji u četvrtak oko četiri sata ujutro, a policija je odmah nakon svitanja Pistoriusa privela na ispitivanje.

Južnoafrički mediji javljaju kako je trkač iz Johannesburga, poznatiji kao "Blade Runner", policiji rekao da je djevojku upucao jer je, nakon što ga je probudila usred noći, mislio da se radi o provalniku. Učinio je to s četiri metka iz pištolja 9-milimetarskog kalibra, u glavu i ruku. Reeva je bila mrtva na licu mjesta. Policija tek treba razjasniti gdje je Pistorius držao pištolj i zbog čega je odmah zapucao, prije nego što je uopće otkrio identitet svoje žrtve - žene koju je najviše volio.

- Traumatiziran je jer je izgubio blisku osobu - rekla je glasnogovornica policije u Pretoriji.

Par je bio zajedno od studenoga prošle godine, kada su se počeli pojavljivati na javnim događanjima, između ostalog i na dodjeli južnoafričkih sportskih nagrada. Reeve Steenkamp bila je poznati fotomodel, a odrasla je u Port Elizabethu, gdje je studirala pravo. U svijet mode i šoubiznisa probila se nakon snimanja naslovnice za poznati časopis FHM. Nakon toga je potpisala je i ugovor za kozmetičkog diva Avon. Sebe je opisivala kao druželjubivu i obiteljsku osobu, koja stravstveno voli aute, kuhanje i čitanje.

Reevaina publicistkinja Sarit Tomlinson otkrila je da je njezina obitelj šokirana i ne može povjerovati vijesti.

- Bila je nevjerojatna cura, najslađe ljudsko biće, iznimno talentirana zvijezda u usponu za koju je svijet tek trebao saznati. Ona i Oscar su hodali nekoliko mjeseci i to je bila divna, zdrava veza. Svi smo skamenjeni, nitko ne zna što se točno dogodilo. Čekamo odgovore - rekla je Tomlinson.

Steenkamp je baš ovoga vikenda trebala zabljesnuti u zabavnom showu Tropika Island of Treasure, koji se snimao na Jamajci, a čiji su producenti također u nevjerici dočekali vijest o njezinoj smrti. Na službenoj stranici objavljena je sućut obitelji.

U posljednjim danima svojega života, Reeva je na Twitteru jasno otkrivala uzbuđenje uoči Valentinova. "Što spremate u rukavu za svoje voljene za sutrašnji dan???", napisala je dan prije no što će biti ubijena. Dobila je mnogo odgovora, između ostalih i onaj majke koja se pohvalila da će njezina djeca napraviti čestitku za oca. "Wow, to zvuči predivno! To je pravi smisao svega. Trebao bi to biti dan ljubavi za sve. :) Neka nam bude blagoslovljen", odgovorila joj je 30-godišnja Steenkamp.

Prije tjedan dana, u razgovoru za Sunday Independent nazvala je svojeg dečka brižnim, a njegov ukus nepogrešivim. "Pokloni su mu uvijek maštoviti", kazala je Reeva.

Oscar Pistorius zvijezda je svjetske atletike, čovjek koji je u posljednjih nekoliko godina postao najveća inspiracija sportašima s invaliditetom. Noge su mu amputirane kada mu je bilo 11 mjeseci, a na svojim se protezama od karbonskih vlakana probio u sam vrh u disciplini 400 metara. U Daeguu je stigao do polufinala, a bio je i član štafete koja je osvojila srebro.

U Londonu je prošle godine postao prvi olimpijac s dvije amputacije, dok je na Paraolimpijadi nosio južnoafričku zastavu. Prije dva mjeseca je u Dohi bio glavni akter spektakla u kojem se utrkivao protiv konja - i pobijedio ga. Prije pet godina dobio je pravnu bitku protiv Međunarodne atletske federacije, koja mu nije dopuštala da se natječe s trkačima bez invaliditeta.

Dio objašnjenja fatalnog valentinovskog iznenađenja leži u intervjuu kojeg je Pistorius prošle godine dao za Daily Mail. Novinara je pozvao u svoju kuću, onu u kojoj je ubio nesretnu Reevu, i pokazao mu spavaću sobu. Iza vrata je stajala bejzbolska palica, na noćnom ormariću pištolj, a kraj prozora - strojnica.

- Bojim se za svoju sigurnost i ovo mi je svakodnevna zaštita - objasnio je Blade Runner.

Zbog velike stope kriminala, u Južnoj Africi čak šest milijuna građana u kući drži oružje. Stopa ubojstava iz vatrenog oružja tamo je četiri puta veća nego u SAD-u i druga najveća na svijetu - iza Kolumbije.

Pistoriusu ovo nije prvi put da je uhapšen. Prije četiri godine proveo je noć u pritvoru uz optužbu da je napao ženu zalupivši u nju vrata. Obitelj i prijatelji tada su tvrdili da se radilo o nenamjernom incidentu.

Iz policijske postaje Pistorius je u četvrtak izašao nešto poslije podneva, s jaknom preko glave, a policijski su dužnosnici potvrdili da će ga optužiti za ubojstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 10:43