GRAND PRIX U GRADU

FORMULA 1 IPAK U LONDONU? Bernijeva ideja iz 2012. više se ne čini tako nemogućom

Čini se kako bi London ipak mogao dobiti svoju F1 utrku: iako se smatralo da ovaj prijedlog Bernieja Ecclestonea iz 2012. ima malo šanse za realizaciju, britanska je vlada danas objavila kako pokreće javnu raspravu o liberalizaciji zakona o o sigurnosti na cestama.

Ecclestone je krajem 2012., uz spektakularnu računalnu animaciju, predstavio projekt F1 utrke u Londonu, čija bi staza prolazila pored Big Bena, Buckinghamske palače i preko Trga Traffalgar. Staza bi bila dugačka 5,1 kilometar, imala bi 14 zavoja, a bolidima bi za obilazak staze bilo potrebno oko 94 sekunde. Prema njegovim tadašnjim predviđanjima, organizacija ovakve utrke u Londonu stajala bi oko 35 milijuna funti.

Podršku ovoj ideji dao je, među ostalima, 34-godišnji vozač Jenson Button.

- Na ulicama Londona mogao bi se organizirati jedinstveni grand prix: ulice su vrlo široke i dugačke, pa bi brzina na ravnim dijelovima bila visoka, a mogao bi se stvoriti dobar miks zavoja – kaže Button dodajući kako bi pozadina poznatih londonskih atrakcija garantirala čudesnu atmosferu.

Cilj javnih konzultacija je prije svega razmotriti mogućnost odobravanja etapnih relija, sprinteva i brdskih utrka na ograničenom broju britanskih cesta, ali Button se nada kako bi izmjene omogućile i londonsku utrku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 06:33