MUKE BIVŠEG ŠEFA F1

ECCLESTONE SE SUOČIO S KLJUČNIM SVJEDOKOM Pogledali su se, nasmiješili i kimnuli glavama

Formula One magnate Bernie Ecclestone (C) is followed by his lawyer Norbert Scharf (L) as he arrives for the third day of his trial in the regional court in Munich, southern Germany, on May 9, 2014. Ecclestone is charged with bribery and incitement to breach of trust "in an especially grave case" over a US dollar 44 million payment to a German banker, that prosecutors allege was meant to facilitate the sale of the Formula One Group to a buyer of Ecclestone's liking. AFP PHOTO / POOL / MATTHIAS SCHRADER
 MATTHIAS SCHRADER

MUENCHEN - Vlasnik Formule 1 Bernie Ecclestone u petak se na sudu u Muenchenu suočio s njemačkim bankarom Gerhardom Gribkowskym, osuđenim da je od vlasnika Formule 1 uzeo 44 milijuna dolara i ključni je svjedok u slučaju davanja mita za što bi Ecclestone, ako bude osuđen mogao dobiti do 10 godina zatvora.

83-godišnji Ecclestone je optužen pred sudom u Njemačkoj za davanje mita Gribkowskom, a prije godinu dana je pred sudom u Muenchenu kazao kako je 2006. bio prisiljen njemačkom bankaru platiti u gotovini kako ga on ne bi prijavio britanskim poreznim vlastima, dodavši kako po njegovu mišljenju to nije bilo mito, prenosi Reuters.

Kada je Ecclestone ušao u sudnicu Gribkowsky je kimnuo glavnom i osmjehnuo mu se, a on je odgovorio na isti način. Odnos između Bernieja Ecclestonea i bivšega direktora banke Bayern LB u središtu je slučaja koji bi vlasnika Formule 1 mogao stajati posla i reputacije.

Državno odvjetništvo tvrdi da je Ecclestone favorizirao privatni equity fond CVC Capital Partners. Njemačka tvrtka Constantin Medien od Ecclestona traži 100 milijuna odštete, tvrdeći da je zajedno s još trojicom osumnjičenih namjerno snizio vrijednost Formule 1 kada je 2005. u vlasništvo ušao i CVC.

Gribkowsky je na sudu objasnio da se s Ecclestoneom sukobio pošto je Bayern LB kupio 47-postotni udjel u Formuli 1, nakon propasti Kirch Media grupe 2002. Kao najveći dioničar banka je željela smanjiti Ecclestoneovu kontrolu u poslovanju i ubrzo su se među dvojicom muškaraca razvile tenzije, kazao je bankar. No unatoč sukobima pokušao je nastaviti suradnju s Ecclestoneom. "Neslaganja i razmirice ostavili smo po strani i nastojali biti profesionalni", rekao je njemački bankar koji je pretprošle godine osuđen na osam i pol godina zatvora zbog korupcije i izbjegavanja plaćanja poreza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 13:30