POREZNA PRIJEVARA

Financijski direktor Trumpove kompanije tvrdi da nije kriv: ‘Ovo nije pravda, to je politika‘

Tužiteljstvo tereti Trump Organization i Weisselberga zbog stvaranja sheme, od 2005., za izbjegavanje plaćanja poreza
Allen Weisselberg
 Michael M. Santiago/Getty Images/AFP

Allen Weisselberg, financijski direktor tvrtke bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, u četvrtak se na suđenju zbog porezne prijevare u toj kompaniji izjasnio da se ne osjeća krivim.

Tužiteljstvo tereti Trump Organization i Weisselberga zbog stvaranja sheme, od 2005., za izbjegavanje plaćanja poreza dodjeljivanjem neproknjiženih nagrada direktorima kompanija.

Weisselberg, koji je radio za Trumpa 48 godina, uspio je sakriti 1, 76 milijuna dolara prihoda, uključujući prihode od iznajmljivanja apartmana na Manhattanu i sl., tvrde tužitelji.

Optužnica na 15 stranica uključuje optužbe za poreznu prijevaru i krivotvorenje poslovne dokumentacije.

"Orkestrirali su je najviši rukovoditelji, pri čemu su financijski profitirali oni i tvrtka, dobivanjem tajnih povišica plaće na račun poreznih obveznika u saveznoj državi i zemlji", kazala je tužiteljica Carrey Dunne na suđenju na kaznenom sudu na Manhattanu.

Optužnica bi mogla potkopati odnos Trumpove kompanije s bankama i poslovnim partnerima, ali i Trumpovu političku budućnost.

Alan Futerfas, odvjetnik Trump Organizationa kazao je novinarima da je kompanija "vrlo optimistična" i vjeruje da optužnica neće značajnije naštetiti njenom poslovanju.

"Da kompanija ima neko drugo ime, mislim da ne bi bilo optužnice", kazao je.

U priopćenju Trump Organization navodi se da tužitelji koriste Weisselberga kao "pijuna u pokušajima politike spaljene zemlje kako bi se naštetilo bivšem predsjedniku".

"Ovo nije pravda, to je politika", poručuje Trumpova kompanija.

Ne očekuje se da će Trump biti optužen ovoga tjedna, kazao je odvjetnik bivšeg predsjednika Ronald Fischetti.

Trump odbacuje optužbe, a istragu je nazvao "lovom na vještice" s političkim motivima .

Trump je optužio u ponedjeljak tužitelje da su pristrani, dodavši da postupci njegove kompanije "ni na koji način nisu zločin".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2022 14:25