UHIĆENI KRIMINALAC

Filmska priča crnogorskog narkobossa: Planirali su mu magnetom zakačiti bombu na automobil

To je najveći podvig crnogorske policije u zadnjih 10 godina, pohvalio se potpredsjednik vlade Dritan Abazović
Uhićenja u Crnoj Gori
 Twitter

Vođa kavačkog kriminalnog klana, Slobodan Kašćelan, uhićen je u Crnoj Gori zbog sumnje da je organizirao kriminalnu grupu koja je počinila i planirala više kaznenih djela, za koje je predviđena kazna i do 40 godina zatvora. To je najveći podvig crnogorske policije u zadnjih 10 godina, pohvalio se potpredsjednik vlade Dritan Abazović, ističući da je riječ o kriminalcima regionalnog i europskog značaja. Abazović nije htio iznositi detalje, s obzirom da se akcija nastavlja.

Skupinu se tereti za šverc droge i planiranje i izvršenje likvidacija, prenose crnogorski mediji.

Potpredsjednik crnogorske vlade Dritan Abazović istaknuo je da su već prije rekli da će borba protiv organiziranog kriminala biti prioritet nove vlade. "Ovo je tek početak. Ruka pravde je definitivno krenula. Ruka pravde do ovih ljudi nije dosad mogla da stigne", rekao je Abazović.

Građanima smo obećali da mafija neće vladati Crnom Gorom, to se ostvaruje, i ako nas netko ne bude spriječio u tome, garantiram da će to biti činjenica u ne tako dugom vremenskom periodu, obećao je potpredsjednik Vlade.

Uhićeni u Kotoru

Kašćelan i trojica navodnih pripadnika Kavačkog klana uhićeni su u Kotoru, a jedan u Pljevljima. Pozivajući se na policijske izvore, crnogorske Vijesti prenose da su Kašćelan, njegov tjelohranitelj Vladimir Vučković te Kotorani Miloš Radonjić i Krsto Maroš uhapšeni u Kotoru u policijskoj akciji. Inspektori Sektora za borbu protiv kriminala uhapsili su još tri osobe, a trgaju za još nekoliko članova i organizatora te kriminalne grupe.

Kašćelan je u policijskoj evidenciji označen kao jedan od vođa kavačkog klana. Osim njega, šefom tog klana policija označava Radoja Zvicera, koji u Crnoj Gori nikada nije uhićen, piše Nova.rs. Kašćelan je 2018. godine uhapšen u Češkoj po Interpolovoj potjernici. Slobodan Kašćelan je optužen za organizirano lihvarenje te se od kraja 2019. branio sa slobode, nakon što je sud prihvatio jamčevinu u iznosu nešto više od 500.000 eura u protuvrijednosti nekretnina.

U istom postupku s Kašćelanom sudi se Igoru M. Božoviću, njegovom sinu Vladimiru Božoviću, Davoru M. Preleviću, Milošu D. Radonjiću, Siniši S. Vlahoviću, Aleksandru M. Đurišiću, Stefanu S. Brnoviću, Đerđu N. Camaju, Igoru M. Đurišiću, Aleksandri M. Bogdanović, braći Nikoli N. Andriću i Igoru N. Andriću, Tripu Z. Moškovu i Goranu S. Ljubatoviću. Tužitelji navode da su Kašćelan i Igor Božović organizirali kriminalnu grupu, a zatim angažirali ostale članove. Kriminalnu grupu sumnjiči se za prodaju droge, davanje mita, pokušaj iznude, nedozvoljeno držanje oružja i pranje novca.

Kašćelan je preživio dva atentata: krajem lipnja 2016. godine ranjen je u trbuh u Novom Sadu, a crnogorska policija nedavno je objavila da su spriječili njegovo ubojstvo. Navodno je trebao biti likvidiran 22. siječnja na semaforu u Podgorici dok su ga blindiranim automobilom prevozili na suđenje na Viši sud u Podgorici. Atentatori su planirali aktivirati improviziranu eksplozivnu napravu tešku skoro 6 kilograma, koju bi postavili tako što bi motociklom prišli njegovom vozilu i magnetom je pričvrstili.

Za što se terete uhićeni

Specijalni tužitelj Saša Čađenović objavio je na konferenciji za novinare da je realizacija kriminalnog plana prekinuta u trenucima izvršenja kaznenog djela, ali dalje nije pojašnjavao.

Među ostalim, uhićene se tereti da su pripremali likvidaciju Milića Minje Šakovića, ali su izvršitelji razotkriveni u ožujku. Pobjeda piše da su istražitelji, zajedno s kolegama iz europskih zemalja, došli do saznanja da su likvidaciju Podgoričanina Milića Minje Šakovića, pripadnika škaljarskog klana, naručili i financirali vođa kavačkog klana Radoje Zvicer i njegov blizak suradnik Milan Vujotić. Nakon dojave nizozemske policije, otkrivena je skupina koja je kupila stan da bi mogla nadzirati kretanje Šakovića planirajući likvidaciju.

Nizozemci su to otkrili tijekom istrage u kojoj su pratili narko kartele i distribuciju kokaina. U istrazi su sudjelovali istražitelji iz Nizozemske, Belgije, Velike Britanije i Crne Gore, s ciljem razotkrivanja mreže za distribuciju kokaina u skandinavskim zemljama. Prateći rute ovih kriminalnih grupa došli su do Kavačkog klana i detaljnog plana likvidacije Šakovića, piše Pobjeda. Krajem ožujka su zbog pripreme ubojstva Šakovića uhićeni državljani Srbije Jovan Trkulja (35), Nikola Mirić (35), Podgoričanin Aleksandar Veljović (30), Jovan Miranović (41) i Saša Stanišić.

Uhićenje Slobodana Kašćelana signal je da je kavački klan na koljenima, piše Nova.rs.

Uhićenje Igora Božovića, jednog od vođa kavačkog klana te njegovog sina Vladimira u Portugalu, i pritvaranje Veljka Belivuka i njegove ekipe, pokretanje istrage u Srbiji protiv Radoja Zvicera, samo su neki od snažnih udaraca koje je pretrpjela kavačka kriminalna grupa u posljednjih nekoliko mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 12:08