U EU ZA 14 MJESECI

Europska komisija za pregovore s Islandom

EU enlargement commissioner Stefan Fule gives a press conference on February 24, 2010 at EU headquarters in Brussels. The European Commission on February 24 recommended that Iceland should open EU membership negotiations, saying the country fulfilled the main political economic and legislative criteria to open talks. AFP PHOTO / GEORGES GOBET
 AFP

BRUXELLES - Europska komisija danas je predložila otvaranje pregovora o članstvu Islanda nakon što je detaljno analizirala ispunjavanje kriterija. Europski povjerenik za proširenje i europsko susjedstvo Štefan Füle u predstavljanju mišljenja o Islandu rekao je da je ta država u mnogim poglavljima već u potpunosti usklađena s EU jer je već dio zajedničkog tržišta.

Ipak, i s Islandom se očekuju određene poteškoće, pogotovo u ribarstvu. Füle je rekao da je pitanje odnosa pojedinih država članica EU s Islandom te problemi oko odštete štedišama islandskih banaka stvar bilateralnih odnosa, i to EK nije uzimala u obzir pri izradi mišljenja.

Füle nije htio usporediti pregovore s Islandom i one s Hrvatskom, a na pitanja bi li te dvije države mogle ući istovremeno u EU, rekao je da će se “svaka država vrednovati na individualnoj razini”. Füle je pak predvidio da bi pregovori s Islandom mogli trajati koliko i s Austrijom i Finskom, a to je otprilike 14 mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2024 01:15