KRIZA

Island protiv odštete za strane štediše

Potpisnici peticije traže veto predsjednika na odluku vlade i raspisivanje referenduma
 Reuters

REYKJAVIK - Čak četvrtina birača na Islandu potpisala je peticiju protiv plana njihove vlade da plate stranim državljanima odštetu za novac koji su izgubili kada je bankrotirala islandska online banka Icesave, a potpisana peticija traži od predsjednika Olafa Ragnara Grimssona da uloži veto na prošlotjednu odluku nacionalnog parlamenta.

Porezni obveznici

Peticiju je potpisalo više od 56.000 ljudi, gotovo 25 posto registriranih birača, a u njoj se traži i raspisivanje refernduma o vladinoj odluci o isplati oko 3,8 milijardi eura kompenzacije britanskim i nizozemskim štedišama za novac izgubljen 2008. kada je Icesave propao. Ta kompenzacija znači da bi svaki porezni obveznik u zemlji s oko 320.000 stanovnika morao platiti oko 12.000 eura odštete, a Islanđani kažu kako smatraju besmislenim da moraju plaćati za pogreške koje je počinila uprava banke. Ranije istraživanje, provedeno prije ratifikacije zakona o sanaciji Icesavea u parlamentu, pokazalo je da se čak 70 posto građana protivi takvoj nagodbi.

Financirati zdravstvo

- S tim novcem ova država mogla bi financirati Nacionalnu službu zdravstva šest mjeseci - rekao je organizator peticije Magnus Arni Skulason, koji ju je prekjučer predao predsjedniku Grimssonu i razgovarao s njim o zahtjevima potpisnika.

Inače, Grimsson je zakon trebao potpisati još u četvrtak, ali je to odgodio zbog jakog otpora islandskih birača te čekanja završetka potpisivanja peticije. Islandska je vlada čvrsto stala iza svojeg zakonskog prijedloga te je prijetila kolektivnom ostavkama ako ga parlament odbije. Ministar financija nazvao je taj prijedlog “najboljim rješenjem”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 23:33