POČETAK PARNICE

Europska komisija Mađarskoj šalje tužbu zbog novog ustava

 AFP

Europska komisija pokrenula je danas pravnu akciju protiv Mađarske zbog njezinih zakonskih reformi koje se tiču središnje banke, sustava zaštite podataka i pravosuđa, a mađarski premijer Viktor Orban sada ima mjesec dana da odgovori na prigovore iz Bruxellesa u proceduri čiji je mogući ishod i odizanje tužbe pred Europskim sudom pravde.

Pismo upozorenja

Predsjednik Komisije Jose Manuel Barroso rekao je novinarima da je 27 europskih povjerenika odlučilo započeti pravnu proceduru protiv Mađarske zbog niza zakona koji nisu u skladu “s duhom i slovom” europskog zakonodavstva. Barroso je objasnio kako postoje opravdane sumnje da su mađarske reforme dovele u pitanje noevisnost institucije središnje banke, pravosuđa te nadzora nad sustavom za zaštitu podataka.

“Mađarska je jedna od ključnih članica europske obitelji. Ne želimo da nad tom zemljom ostane sumnja u njezino poštovanje temeljnih demokratskih načela”, rekao je predsjednik Komisije i dodao da je cijelu situaciju “bolje što prije riješiti”.

Zaštita zakona EU

Barroso je rekao i da je odluka o slanju upozorenja Orbanu uslijedila nakon pravne analize amandmana na mađarski ustav koji su zaživjeli 31. prosinca te kako je Europska komisija odlučna u tome da su zakoni EU u potpunosti zaštićeni u ovom slučaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 14:09