NOVI UDARAC ZA MOSKVU

EU suspendirala sporazum o vizama za Ruse, postupak izdavanja sad će biti dosta skuplji i duži

Odluka će stupiti na snagu i primjenjivat će se od 12. rujna

Moskovska zračna luka, arhiva

 -/Afp

Europsko vijeće je danas donijelo odluku o potpunoj suspenziji sporazuma o viznim olakšicama s Rusijom. Stoga će se na ruske državljane i državljanke primjenjivati opća pravila Zakona o vizama, objavljeno je na stranici Europskog vijeća.

Nakon suspenzije sporazuma vizna će se pristojba za ruske državljane povećati s 35 na 80 eura, bit će potrebno podnošenje dodatne dokumentacije, vize će se dulje obrađivati te će se uvesti restriktivnija pravila za izdavanje viza za višekratni ulazak.

- Sporazumom o pojednostavljenju izdavanja viza državljanima i državljankama pouzdanih partnera s kojima dijelimo zajedničke vrijednosti omogućuje se povlašteni pristup EU-u. Ničim izazvanim i neopravdanim agresivnim ratom, kao i neselektivnim napadima na civilno stanovništvo, Rusija je uništila to povjerenje i ugrozila temeljne vrijednosti naše međunarodne zajednice. Današnja odluka izravna je posljedica djelovanja Rusije i dodatni je dokaz naše nepokolebljive predanosti Ukrajini i njezinu stanovništvu, poručio je češki ministar unutarnjih poslova Vít Rakušan.

Odluka će stupiti na snagu i primjenjivat će se od 12. rujna.

Sporazum o pojednostavljenju izdavanja viza između EU-a i Rusije stupio je na snagu 1. lipnja 2007. Njegova je svrha bila olakšati izdavanje viza za kratkotrajni boravak (najviše 90 dana u razdoblju od 180 dana) na temelju uzajamnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:01