NOVE SANKCIJE

EU suspendira sporazum o viznim olakšicama za Ruse, postupak izdavanja sad će biti dulji, stroži i skuplji

Unija ipak navodi kako će ostaviti otvorena vrata za određene kategorije ruskih građana poput disidenata, novinara...

Ylva Johansson 

 Dursun Aydemir/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Europska komisija u utorak je i formalno predložila potpunu suspenziju sporazuma o viznim olakšicama s Rusijom, što će značajno otežati izdavanje viza građanima Rusije za ulazak u EU. Ovaj formalni prijedlog Europske komisije dolazi nakon što su ministri vanjskih poslova zemalja EU na neformalnom sastanku u Pragu prošloga tjedna postigli politički dogovor o tome.

- Zemlja kao što je Rusija, koja nastavlja ratnu agresiju, ne bi trebala biti kvalificirana za vizne olakšice dok nastavlja voditi destruktivnu vanjsku politiku i vojnu agresiju protiv Ukrajine, kršeći time međunarodni poredak zasnovan na vladavini prava - navodi se u priopćenju Europske komisije.

Ova suspenzija sporazuma o olakšicama između EU i Ruske Federacije otežat će postupak izdavanja viza za ruske državljane za ulazak u EU te ga učiniti duljim, strožim i skupljim. Komisija je prijedlog suspenzije viznih olakšica pravdala i zaštitom sigurnosti i interesa EU i zemalja članica, a ruska agresija na Ukrajinu je i prijetnja tim interesima.

EU ipak navodi kako će ostaviti otvorena vrata za određene kategorije ruskih građana poput disidenata, novinara, predstavnika civilnoga društva i onih čiji su članovi obitelji državljani Europske unije.

Povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson rekla je kako je ova odluka "snažan i jedinstven odgovor EU" te najavila da će vrlo brzo izaći i sa smjernicama o mjerama provjeravanja i odobravanja zahtjeva za izdavanje viza za građane Rusije kao i za nadzor graničnih prijelaza.

Iako su neke zemlje članice predložile potpunu zabranu izdavanja viza za Ruse, u Europskoj uniji nije bilo jedinstva o tome. Tu ideju iznijele su neke države članice EU, tražeći takvu zabranu kako bi se građanima Rusije poslala poruka da agresija na Ukrajinu nije nešto što se njih ne tiče. No većina u EU i dalje je protiv te ideje.

Kako u EU nije bilo jedinstva o zabrani izdavanja viza, osim zabrane koja postoji za osobe bliske režimu koje su pod sankcijama na crnoj listi EU, kompromis je postignut o suspenziji sporazuma EU s Rusijom o viznim olakšicama.

Dakle, umjesto zabrane, EU će sad ukidanjem olakšica otežati građanima Rusije dobivanje viza. One će biti skuplje, na njih će se duže čekati, a broj izdavanih viza bit će znatno manji nego što je bio dosad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:40