SRPSKA PREMIJERKA

‘Etnički ste očistili Hrvatsku. Ne postoji etnički čišća država u Europi. A posebno je odvratna Milanovićeva izjava‘

‘Vi ste istjerali te ljude, pa onda kažete nisu morali bježati. Vidjeli smo kako nisu morali bježati jer su oni koji su ostali uglavnom pobijeni‘

Ana Brnabić

 Dursun Aydemir/Anadolu Agency Via Afp

Pravda mora biti dostižna, poručila je premijerka Srbije Ana Brnabić povodom podizanja optužnice protiv četvorice hrvatskih pilota zbog navodnog ratnog zločina na Petrovačkoj cesti i ocijenila kako je nevjerojatno da Hrvatska do sada nije ništa uradila da sudi počiniteljima, javljaju srpski mediji.

Brnabić je u emisiji Hit tvit na srpskoj TV Pink, na pitanje zašto je srpsko tužiteljstvo podiglo optužnicu poslije 27 godina, rekla kako pretpostavlja da je to stvar sudova, ali i da misli da je to prvo trebao uraditi netko drugi, prvenstveno Hrvatska, a onda i BiH.

- Pravda mora biti dostižna, posebno u ovakvim slučajevima. Ovo je, sa ljudske strane, užasan zločin na više razina. To su bile uglavnom obitelji, žene sa djecom, stariji ljudi, koji su otjerani, koji su pobjegli iz Hrvatske u tom etničkom čišćenju. Oni su već fizički napustili teritorij Hrvatske i netko je bio takav zločinac, takav monstrum i toliko zadojen mržnjom prema tim ljudima samo zato što su Srbi, da je poslao avione, MiG-ove na njih. Na izbjegličku kolonu koja već napustila Hrvatsku. I granatirao ih da pobije te ljude, žene, djecu i starce - rekla je Brnabić.

To je njoj, kako je naglasila, neshvatljivo na ljudskom nivou.

- I onda pomislite da je prvo nevjerojatno da Hrvatska nije željela i nije ništa uradila da sudi tim ljudima jer su pobili svoje državljane, to su bili Srbi, ali državljani Hrvatske koje su oni protjerali. To im nije bilo dovoljno, pa valjda da hajde da ih zatremo. (Nevjerojatno je) da tamo nitko nije želio da uradi taj ljudski čin, (da pokaže) odgovornost - poručuje Brnabić.

Brnabić je istaknula kako Srbiju "muče" za vladavinu prava kako bi postala članica EU .

- Nama gledaju svaki slučaj organiziranog kriminala, a vi ste članica EU! I kada poslije 27 godina netko nešto uradi, oni se utrkuju da kažu kako Srbija mora voditi računa, kako će oni blokirati naš put ka EU, i kako se trebamo opametiti i da će zaštititi (hrvatske pilote) - rekla je Brnabić i upitala: - A tko će zaštititi pravdu za žrtve?

Na pitanje da prokomentira izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića kako će hrvatska vlada iskoristiti sve mehanizme da zaštiti hrvatske pilote i dostojanstvo "Domovinskog rata" i poslati jasnu poruku o tome što su temeljne vrednosti na kojima je sazdana suvremena i slobodna Republika Hrvatska Brnabić odgovara: - Vi ste etnički očistili Hrvatsku, ne postoji etnički čišća država na teritoriju Europe od Hrvatske. Vi ste istjerali te ljude, pa onda kažete nisu morali bježati. Vidjeli smo kako nisu morali bježati jer su oni koji su ostali uglavnom pobijeni.

Rekla je da je "odgovor hrvatskog državnog vrha na to da će, zauzvrat, optužiti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića".

- I uvijek ti udari idu na Vučića - rekla je Brnabić.

Smatra da je "posebno odvratno" što hrvatski predsjednik Zoran Milanović kaže kako su se dogovorili da ne podižu optužnicu protiv Vučića.

- Pa sada valjda mogu promijeniti mišljenje, a u stvari postoji nešto oko čega bi podigli optužnicu - rekla je Brnabić i podsjetila da su prije tri mjeseca, usred izborne kampanje, "našli svjedoka koji je optužio Vučića da je tukao zarobljenike u Petrinji".

Vučić nikad nije bio u Petrinji, naglasila je premijerka Srbije.

- Ali je zanimljivo da uvijek ciljaju Vučića kada se treba obračunati sa Srbijom, što govori o tome kako njega percipiraju kao stub stabilnosti Srbije - zaključila je Brnabić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:45