GRADI SE FREEZEWAY

EPOHALNI PROJEKT 'Zašto ne bismo otvorili hidrante, potopili ulice i omogućili ljudima da se kližu cijele zime?'

 YouTube

S prosječnom temperaturom od 12 Celzijevih stupnjeva ispod nule tijekom zimskih mjeseci i sa sedam klizališta u gradskom vlasništvu, stanovnici kanadskog Edmontona naučili su živjeti s hladnoćom, pa čak i uživati u zimskim uvjetima.

Za razliku od mnogih kanadskih i američkih gradova koji su zabranili sanjkanje zbog troškova odšteta osobama koje su nastradale prilikom takvih aktivnosti na javnim površinama, gradskim ocima Edmontona takvo što ne pada na pamet.

Štoviše, oni ozbiljno razmišljaju o izgradnji staze za klizanje duge 11 kilometara. Staza će se zvati Freezeway, a izgradnja prve, probne etape najavljena je za sljedeću zimu, piše BBC .

Ideju za ovaj projekt dao je jedan gradski vijećnik krajem prošlog stoljeća. 'Zašto ne bismo otvorili hidrante, potopili ulice i omogućili ljudima da se kližu cijele zime?', šalio se tada Tooker Gomberg.

Student arhitekture okoliša Matthew Gibbs odrastao je u Edmontonu i dugo razmišljao o tom, činilo se, šašavom prijedlogu. Ideju je na koncu pretvorio u izvediv dizajn koji mu je donio prvo mjesto na natjecanju gradskih planera Coldscapes 2013.

Proučavajući plan Edmontona za svoju doktorsku disertaciju, Gibbs je otkrio dva stara pružna koridora koja vode do samog centra grada i koja se danas koriste isključivo kao staze za šetanje i trčanje.

'Shvatio sam da spajanjem ta dva koridora možemo dobiti jedinstvenu rutu dugu 11 kilometara po kojoj ljudi mogu klizati, bilo da idu na posao, u školu ili naprosto požele odigrati hokejašku utakmicu', kaže Gibbs.

Drugi kanadski gradovi, Ottawa i Winnipeg, koriste zaleđene rijeke koje protječu kroz grad kao klizališta tijekom zime, ali Freezeway bi trebao biti prva, umjetna staza za klizanje te dužine.

Svoj je projekt predstavio gradskim ocima Edmontona koje nije trebalo dugo nagovarati.

'Mislili smo da će građani biti protiv ovog projekta, ali prijedlog iz dana u dan dobiva sve veću podršku', kaže gradski vijećnik Scott McKeen.

'Edmonton nikad nije iskoristio jedan od svojih najvećih prirodnih resursa – zimu', nastavlja McKeen. 'Poput ostalih sjevernoameričkih gradova s hladnom klimom pokušali smo se boriti protiv zime. Čak su i naši hokejaški tereni zatvoreni u grijanim arenama.'

No, nisu baš svi previše zagrijani za ovu ideju, a među njima je i vijećnik Mike Nickel koji Freezeway naziva 'najglupljom idejom koju je ikad čuo'.

Najveća zapreka Freezwayju su troškovi koji se procjenjuju od (u protuvrijednosti) 100 do 2.600 kuna po metru. Pomnožite li to s 11.000 dolazite do impozantne cifre.

Gradski oci Edmontona nadaju se kako će veći dio troškova pokriti društvenim financiranjem ili korporativnim donacijama te vjeruju da je Freezeway projekt koji će u probuditi dijete u svim stanovnicima grada.

'Svi su ovdje odrasli klizajući se. Klizanje, skijaško trčanje – to su stvari u kojima uživamo', tvrde zagovornici Freezewayja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 13:02