BOGATI NASLJEDNICI

Ekipa rođena sa zlatnom žlicom u ustima: Ovo je nova generacija milijardera, većina se nije baš naradila

Ovo je prvi put da je ‘sljedeća generacija milijardera akumulirala više bogatstva kroz nasljeđe nego kroz poduzetništvo‘

Ilustracija

 Sergey Mironov/Alamy/Alamy/Profimedia/Sergey Mironov/alamy/alamy/profimedia

Nova generacija milijardera više je svojega bogatstva pribavila nasljeđivanjem od preminulih rođaka nego vlastitim radom i poduzetništvom, pokazalo je istraživanje švicarske banke koja posluje s mnogim superbogatašima, piše Guardian.

Od 137 ljudi koji su u 12 mjeseci, zaključno s travnjem, postali milijarderi, njih 53 naslijedilo je ukupno 150,8 milijardi dolara od svoje obitelji. To je više od 140,7 milijardi koliko iznosi bogatstvo 84 milijardera koji su u istom vremenskom periodu sami zaradili svoj novac.

Banka je rekla da je to prvi put otkako objavljuje svoje godišnje izvješće o bogatstvu najbogatijih 0,00004 posto društva da je ‘sljedeća generacija milijardera akumulirala više bogatstva kroz nasljeđe nego kroz poduzetništvo‘.

Benjamin Cavalli, voditelj strateških klijenata u UBS Global Wealth Managementu, rekao je: ‘Očekujemo da će ovo postati još izraženije u sljedećih 20 godina, budući da će više od 1000 milijardera svojoj djeci ostaviti procijenjenih 5,2 bilijuna dolara.‘

U izvješću se navodi da se ‘sve veći značaj ovih obitelji može vidjeti u svim većim zemljopisnim regijama‘. U Aziji i na Pacifiku, prosječno bogatstvo nasljednika iznosilo je 2 milijarde dolara u usporedbi s 1,6 milijardi dolara koliko iznosi prosječno bogatstvo bogataša poduzetnika. U Americi su nasljednici ‘teški‘ 2,2 milijarde dolara, što je više od 1,5 milijardi dolara bogataša poduzetnika. U Europi, Bliskom istoku i Africi (EMEA), prosječno bogatstvo nasljednika iznosi 4,4 milijarde dolara – dvostruko više od 2,2 milijarde dolara poduzetnika.

Ovo izvješće stiže u vrijeme sve češćih javnih rasprava o tome treba li veći porez na nasljedstvo iskoristiti za plaćanje javnih usluga i pomoći obiteljima koje se bore nositi sa sve višim troškovima života.

Jeremy Hunt, britanski ministar financija, bio je pod pritiskom nekih u svojoj stranci da najavi smanjenje poreza na nasljedstvo u svojem jesenskom izvještaju prošlog tjedna. Ostavio je nepromijenjen porez od 40 posto na naslijeđene nekretnine vrijedne više od 325.000 funti. Porez utječe na manje od 4 posto najbogatijih obitelji u Velikoj Britaniji.

Sveukupno, broj milijardera diljem svijeta porastao je za 7 posto na 2544, a njihovo zajedničko bogatstvo poraslo je za 9 posto na 12 bilijuna dolara, objavio je UBS. To je otprilike četiri puta više od BDP-a Ujedinjenog Kraljevstva.

U izvješću se kaže da je ogromno bogatstvo koje je već preneseno na sljedeću generaciju ‘samo vrh ledenog brijega‘.

‘Kako sve veći broj prvih tajkuna stari, tako odgovornost počinje prelaziti na njihove nasljednike, kreirajući potencijalne buduće višegeneracijske obitelji milijardera‘, rekao je UBS. ‘Ova velika primopredaja bogatstva dugo se očekivala, a UBS-ovo izvješće za 2023. pokazuje da je proces u tijeku i da dobiva zamah.‘

U izvješću se navodi i ovo: ‘Tijekom sljedećih 20 do 30 godina, više od 1000 današnjih milijardera vjerojatno će svojim nasljednicima ostaviti više od 5,2 milijarde dolara. Kako izračunavamo ovaj broj? Jednostavno zbrajanjem bogatstva 1023 milijardera koji danas imaju 70 ili više godina. Gledajući dugoročno, iznimno bogatstvo proizašlo iz procvata poduzetničke aktivnosti od 1990-ih postavilo je temelj za buduće generacije obitelji milijardera.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:41