NAJMOĆNIJE DINASTIJE

Objavljen popis 25 najbogatijih obitelji na svijetu, jedni žive u vili od 27 katova, a za neke nikada niste ni čuli

U analizi dinastija su isključena bogatstva prve generacije obitelji i novac koji kontrolira jedan nasljednik

Mukesh Ambani, njegova supruga Nita Ambani i kći Isha Ambani, te vila od 27 katova, koju se naziva najskupljom privatnom rezidencijom na svijetu

 /Profimedia

Bloomberg je objavio ovogodišnju listu 25 najbogatijih obitelji na svijetu, prema podacima o neto vrijednosti prikupljenima krajem studenog. U njihovoj analizi dinastija koje su ostale uspješne unatoč ratovima, krizi ili porezima, isključena su bogatstva prve generacije obitelji i novac koji kontrolira jedan nasljednik.

U odnosu na prošlogodišnju listu, obitelj Al Nahyan se po prvi put pronašla na popisu 25 najbogatijih obitelji - i to na samom vrhu. Nadmašili su osnivače Walmarta, obitelj Walton za čak 45 milijardi dolara. Još jedan novi član liste je kraljevska obitelj Katra, Al Thani, koja je na petom mjestu.

Dakle, prva na listi je obitelj Al Nahyan, koja je desetljećima upravljala područjem koje sada čini Ujedinjene Arapske Emirate, čak i prije nego što je nafta transformirala gospodarstvo i financije obitelji. Član obitelji Mohammed bin Zayed Al Nahyan je ujedno i predsjednik zemlje, dok ostali imaju uloge u vladi i privatnom sektoru. Njihovo bogatstvo procijenjeno je na 305 milijardi dolara, a njihovo poduzeće International Holding Co. doživjelo je rast dionica od gotovo 7 tisuća posto u posljednje četiri godine.

Druga po redu je obitelj Walton koja je osnovala poznati trgovački lanac Walmart u Sjedinjenim Američkim Državama. Njihovo bogatstvo procijenjeno je na 259,7 milijardi dolara, a Walmart je zaradio 611,3 milijarde dolara prihoda u posljednjoj fiskalnoj godini, kroz više od 10 tisuća trgovina diljem svijeta.

Treća obitelj je Hermes, koja je osnovala istoimenu luksuznu marku proizvoda poput torbi, nakita, šalova i namještaja. Bogatstvo ove francuske obitelji procijenjeno je na 150,9 milijardi dolara, a njihova šesta generacija trenutno posjeduje luksuzni brend koji je osnovan nakon što je Thierry Hermès počeo proizvoditi opremu za jahanje za plemiće. Obitelj kolektivno posjeduje više od dvije trećine proizvođača luksuzne robe.

image

Mohamed bin Zayed Al Nahyan

Alexey Nikolsky/Afp

Četvrta najbogatija obitelj je Mars s istoimenim društvom, poznata po proizvodnji slatkiša poput M&M’s, Milky Way i Snickers, ali i proizvoda za njegu kućnih ljubimaca. Osnivač Frank Mars počeo je prodavati bombone 1902. godine u dobi od 19 godina, ali trenutno više od polovice prihoda ove američke obitelji donose proizvodi za kućne ljubimce. Frank nije htio sinu Forrestu dati udio tvrtke, stoga je Forrest nekoliko godina nakon njegove smrti otkupio dionice kako bi preuzeo puno vlasništvo.

Obitelj Al Saud na 7. mjestu

Peta najbogatija obitelj je Al Thani iz Katra, a njihovo bogatstvo procijenjeno je na 133 milijarde dolara. Njihova vladavina započela je sredinom 19. stoljeća, dok trenutno članovi obitelji zauzimaju brojne političke položaje i dominiraju lokalnom ekonomijom, posjedujući tvrtke, hotele, inozemnu imovinu i modne marke kao što je Valentino. Broj članova obitelji Al Thani broji se u tisućama, iako je moć koncentrirana unutar nekoliko ključnih grana obitelji. U jednom trenutku, oni su činili gotovo polovicu stanovništva u Katru.

Šesta najbogatija obitelj je Koch s društvom Koch Industries i bogatstvom od 127,3 milijarde dolara. Ova američka dinastija započela je nakon što su braća Frederick, Charles, David i William naslijedila naftnu tvrtku oca Freda. Nakon svađe početkom 1980-ih, dvojica braće napustila su obiteljski posao koji se kasnije pretvorio u konglomerat s godišnjim prihodom od oko 125 milijardi dolara.

Sedma najbogatija obitelj dolazi iz Saudijske Arabije i nije neobično da se radi o kraljevskoj obitelji Al Saud s bogatstvom od 112 milijardi dolara. Bogatstvo ove monarhije dolazi od nacionalnih rezervi nafte, a materijalni prihodi sveukupno 15 tisuća proširenih članova obitelji vjerojatno su puno veći od originalne procjene. Članovi kraljevske obitelji zarađuju posredstvom u državnim ugovorima i zemljišnim poslovima, kao i osnivanjem tvrtki. Kraljevski fond PIF ima više od 700 milijardi dolara imovine.

Osma najbogatija obitelj je Ambani iz Indije, koja je osnovala društvo Reliance Industries s procijenjenom vrijednosti od 89,9 milijardi dolara. Dhirubhai Ambani osnovao je tvrtku, ali kad je umro 2002. godine bez ostavljene oporuke, njegova žena je posredovala u nagodbi s njihovim sinovima oko kontrole nad obiteljskim bogatstvom. Posjeduju najveći svjetski kompleks za preradu nafte i žive u vili od 27 katova koju se naziva najskupljom privatnom rezidencijom na svijetu.

Deveta po redu najbogatija obitelj je Wertheimer iz Francuske, poznatiji kao osnivači luksuzne marke Chanel. Prodajom luksuzne robe, obitelj je ostvarila bogatstvo od 89,6 milijardi dolara. Trenutno Chanel vode braća Alain i Gerard, a također posjeduju trkaće konje i vinograde, dok njihov polubrat Charles Heilbronn vodi tvrtku Mousse Partners koja upravlja investicijama.

image

Rezidencija Mukesha Ambanija

John Michaels/Alamy/Alamy/Profimedia/John Michaels/alamy/alamy/profimedia

Deseta najbogatija obitelj je Thomson iz Kanade, s medijskom tvrtkom Thomson Reuters i bogatstvom od 71,1 milijarde dolara. Osnivač Roy Thomson otvorio je radio stanicu u Ontariju 1930-ih godina, a zatim se tvrtka razgranala i u tiskane medije. Obitelj drži oko 69 posto udjela Thomson Reutersa, koji je prošle godine ostvario prihode od 6,6 milijardi dolara.

Jedanaeste najbogatije obitelji su američki Cargill i MacMillan s društvom Cargill i bogatstvom od 63,3 milijarde dolara. Njihova prehrambena i poljoprivredna tvrtka je u godinu dana imala prihod od 176,7 milijardi dolara. Osnovao ju je William W. Cargill, koji je 1865. godine započeo poslovanje s jednim skladištem žitarica.

Bogatstvo od piva

Dvanaesta najbogatija obitelj je Johnson s američkom tvrtkom Fidelity Investments i bogatstvom od 55,7 milijardi dolara. Zajedničke fondove u Bostonu osnovao je Edward C. Johnson II, a sada ih vodi njegova unuka Abigail. Pokrenuli su fondove s nultim omjerom troška i izgradili ogranak za digitalnu imovinu.

Obitelji Boehringer i Von Baumbach su 13. po redu na listi, s društvom Boehringer Ingelheim i bogatstvom od 51,3 milijarde dolara. Njemačka obitelj djeluje u farmaceutskoj industriji, a tvrtku je 1885. godine osnovao Albert Boehringer. Više od stoljeća kasnije, još uvijek su na čelu tvrtke.

Obitelj Quandt, poznatija kao proizvođač automobila BMW, zauzela je 14. mjesto na listi s bogatstvom od 49,4 milijarde dolara. Njemačka obitelj i dalje je u vlasništvu gotovo pola tvrtke koja se pretvorila u jednu od najvećih svjetskih proizvođača luksuznih vozila.

Njemačka obitelj Albrecht s tvrtkom Aldi zauzela je 15. mjesto na listi, a njihovo bogatstvo procijenjeno je na 48,8 milijarde dolara. Theo i Karl Albrecht preuzeli su trgovinu mješovitom robom svojih roditelja nakon Drugog svjetskog rata i pretvorili ju u Aldi, nacionalni lanac supermarketa. Njihove dvije podružnice - Aldi Nord i Aldi Sued - sada zajedno imaju više od 10 tisuća trgovina, a obitelj također posjeduje tvrtku Trader Joe’s koju su kupili 1979. godine.

Američka obitelj Pritzker sa svojim hotelima Hyatt, zauzela je 16. mjesto na listi najbogatijih obitelji u svijetu, s bogatstvom od 46,5 milijardi dolara. Sin ukrajinskog imigranta, AN Pritzker počeo je ulagati u nekretnine i propadajuća poduzeća dok je radio za očevu odvjetničku tvrtku. Kasnije su se ulaganja pretvorila u hotele Hyatt, a članovi obitelji zauzimaju također zauzimaju političke pozicije poput ministrice trgovine SAD-a i guvernera Illinoisa.

Švicarske obitelji Hoffmann i Oeri sa svojim farmaceutskim društvom Roche zauzele su 17. mjesto na listi. Njihovo bogatstvo procijenjeno je na 44,8 milijardi dolara, a Roche Holding osnovao je 1896. godine poduzetnik Fritz Hoffman-La Roche. Obitelj trenutno posjeduje oko 10 posto tvrtke čiji su onkološki lijekovi ostvarili prihod od 66,3 milijarde dolara u 2022. godini.

Belgijske obitelji Van Damme, De Spoelberch i De Mevius sa svojom proizvodnjom pića pod tvrtkom Anheuser-Busch Inbev zauzele su 18. mjesto na listi. Njihovo bogatstvo procijenjeno je na 43,5 milijardi dolara, a poznati su po pivovari Dommelsch i pivu Stella Artois koje je bilo pušteno u prodaju kao božićno pivo. Zajedničko poduzeće ove tri belgijske obitelji koje proizvode pivo vuče korijene iz 14. stoljeća.

Indonezijska obitelj Hartono je osnivanjem grupe Djarum ostvarila bogatstvo od 42,1 milijarde dolara i zauzela 19. mjesto na listi. Oei Wie Gwan kupio je brend cigareta 1950. godine i preimenovao ih u Djarum, a zatim postao jedan od najvećih proizvođača cigareta u Indoneziji. Nakon što je umro 1963. godine, njegovi sinovi su uložili u Bank Central Asia, što trenutno čini najveći dio obiteljskog bogatstva.

I kineska obitelj u vrhu

Francuska obitelj Dassault i njihovo društvo Dassault Systemes koje se bavi softverima i zrakoplovstvom, zauzelo je 20. mjesto na listi s bogatstvom od 39,2 milijarde dolara. Marcel Dassault izumio je tip propelera za zrakoplove tijekom Prvog svjetskog rata, koji je koristila francuska vojska. Tvrtka je postala poznata po borbenim zrakoplovima Mirage i Rafale, a obitelj trenutno posluje softverima, medijima i nekretninama. Njihova najvrjednija tvrtka je Dassault Systemes koja proizvodi softvere za 3D dizajn uz 6 milijardi dolara prihoda.

image

Raymond i Thomas Kwok

Gcmt/Imaginechina Via Afp

Američka obitelj Cox i njihovo društvo Cox Enterprises zauzela je 21. mjesto na listi najbogatijih obitelji na svijetu s 36 milijardi dolara prihoda. Fokusiraju se na komunikaciju i automobile, a Cox Communications je najveća privatna tvrtka u SAD-u. Cox Automotive upravlja s više od 13 marki uključujući AutoTrader i Kelley Blue Book. James M. Cox osnovao je tvrtku 1898. godine, a danas ju vodi njegov praunuk.

Francuska obitelj Mulliez i njihova tvrtka Auchan zauzela je 22. mjesto na listi s bogatstvom od 34,3 milijarde dolara. Gerard Mulliez je 1961. godine pokrenuo dućan maloprodaje Auchan, koji je trenutno poznat kao francuski Walmart i proširio se u jedan od najvećih europskih lanaca supermarketa. Obitelj također kontrolira lanac za uređenje doma Leroy Merlin.

Talijanska obitelj Ferrero s istoimenom tvrtkom poznatom po svojim slatkišima, zauzela je 23. mjesto na listi uz bogatstvo od 33,5 milijardi dolara. Michele Ferrero izgradio je globalnu tvrtku za proizvodnju čokoladnih slatkiša iz malene trgovine u talijanskom gradu Alba. Njegov sin Giovanni preuzeo je nadzor nad obiteljskim poslom nakon što mu je brat Pietro poginuo u biciklističkoj nesreći. Ferrero je kupio dio tvrtke Nestle 2018. godine.

Kineska obitelj Kwok i njihovo društvo za nekretnine Sun Hung Kai Properties, zauzela je 24. mjesto na listi s bogatstvom od 32,5 milijardi dolara. Tvrtka je kupila mnoge nekretnine u Hong Kongu i postala najveći developer nekretnina.

Američka obitelj Duncan s tvrtkom Enterprise Products Partners zauzela je posljednje mjesto na listi 25 najbogatijih obitelji svijeta uz bogatstvo od 32 milijarde dolara. Dan Duncan počeo je raditi za naftne kompanije nakon što je napustio američku vojsku, a suosnivač je veletrgovine tekućim prirodnim plinom. Tvrtka je trenutno jedna od najvećih energetskih kompanija u SAD-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:02