MOĆNI RAFALE

Egipat za 4 milijarde eura kupuje 30 borbenih aviona koji se nude i Hrvatskoj, ugovor ima i neobičan dodatak

Ukoliko Egipat ne uspije vraćati rate, francuski će građani u konačnici platiti 3,4 milijarde eura za slanje zrakoplova al-Sisiju
Dassault Rafale
 Marina Lystseva/Tass/Profimedia

Egipat je potpisao ugovor s Francuskom o kupnji 30 vojnih mlažnjaka Rafale, za cijenu od 3,95 milijarde eura, unatoč zabrinutosti međunarodnih organizacija koje upozoravaju na loše stanje ljudskih prava u toj državi, pod režimom predsjednika Abdela Fattaha al-Sisija.

Francuski istraživački portal Disclose, koji je dobavio tajne dokumente o prodaji, tvrdi kako je sporazum Pariza i Kaira potpisan krajem travnja, te da bi mogao biti zaključen danas, kada delegacija iz Egipta stigne u posjet Parizu.

U ugovoru je dogovorena prodaja 30 mlažnjaka za cijenu od 3,75 milijarde eura, te dolazi uz još dva ugovora, s francuskim proizvođačem oružja MBDA i tvrtkom Safran Electronics & Defense, koji vrijede još 200 milijuna eura.

Iako je javni dug Egipta već prešao 90 posto BDP-a, Kairo će nove zrakoplove kupiti na kredit, a ono što je posebno zanimljivo je što za kredit - koji daju francuske banke Crédit Agricole, Société Générale, BNP i CIC - jamči država Francuska, i to do iznosa od 85 posto kredita. Ukoliko Egipat ne uspije vraćati rate, francuski će građani u konačnici platiti 3,4 milijarde eura za slanje zrakoplova al-Sisiju.

Međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava oštro su osudile ovu trgovinu i optužile francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da zatvara oči pred brojnim kršenjima ljudskih prava za koje je odgovorna al-Sisijeva vlada.

Čelnica francuske podružnice Human Rights Watcha, Benedicte Jeannerod, posebno je osudila Macronovu izjavu kako neće vezati prodaju oružja Egiptu uz pitanje ljudskih prava, “jer ne želi oslabiti sposobnost Kaira za suzbijanje terorizma u regiji”.

“Potpisivanjem mega-ugovora o prodaji oružja sa Sisijevom vladom, dok on upravlja najgorom represijom u Egiptu u nekoliko desetljeća, uništavanjem zajednice za ljudska prava u toj državi, te čini iznimno ozbiljne prijestupe pod izgovorom borbe protiv terorizma, Francuska samo podržava ovakvu bešćutnu represiju,” kazala je Jeannerod za Reuters.

Podsjetimo, Rafale je jedan od borbenih aviona koji se nudi i Hrvatskoj, iako se radi o polovnim modelima. Osim njih Hrvatskoj se nudi i novi američki F-16 Block 70, novi JAS 39 Gripen C/D te rabljeni F-16 Barak Zračnih snaga Izraela. Ministar obrane Mario Banožić rekao je da će se odluka o nabi 12 aviona za HRZ donijeti u narednih dva mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 17:30