OBRAMBENI PROJEKT

Njemačka, Francuska i Španjolska dogovorile se o koracima za razvoj zajedničkog borbenog aviona

Tri države nastoje prevladati razlike u pogledu intelektualnih prava nakon što su se vojne tvrtke dogovorile o podjeli posla
Ilustracija
 Stephane De Sakutin/POOL/AFP

Francuska, Njemačka i Španjolska dogovorile su se o idućim koracima u razvoju zajedničkog borbenog zrakoplova i nadaju se da će do sredine svibnja usuglasiti sve pojedinosti, izjavio je u srijedu izvor iz njemačkog ministarstva obrane.

Tri države nastoje prevladati razlike u pogledu intelektualnih prava nakon što su se vojne tvrtke dogovorile o tehničkoj podjeli posla. Pritisak da se dogovor postigne što prije raste uoči izbora u Njemačkoj u rujnu.

Izostanak dogovora o intelektualnim pravima znači da su zemlje prešle rok od kraja travnja koji su zadale Njemačka i Francuska za iduću fazu najvećeg europskog obrambenog projekta vrijednog 100 milijardi eura.

Sudionici bi do sredine svibnja trebali predložiti koji elementi proizvodnje trebaju biti poznati svim partnerima a koji moraju biti povjerljivi i poznati samo određenim kompanijama, rekao je izvor.

Francuski Dassault Aviation, Airbus i Indra - zadnje dvije tvrtke predstavljaju Njemačku i Španjolsku, uključene su u program koji bi od 2040. trebao zamijeniti francuski avion Rafale te njemačke i španjolske Eurofightere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 05:49