MAKSIMALNO PAZE

DUBROVAČKI KAPETAN S POSADOM U SREDIŠTU EPIDEMIJE KORONAVIRUSA 'Molimo Boga i svetog Vlahu da ćemo se izvući iz Kine bezbolno. Morate znati ovo...'

Ilustracija
 FRED TANNEAU / AFP

Ivo Mašković, dubrovački kapetan broda Ante Topić, na svojim društvenim mrežama objavio je fotografije kojma je dao do znanja da se nalazi u Kini, samom središtu epidemije koronavirusa. On je, naime, 20. siječnja uplovio u luku Ningbo – Zhoushan u provinciji Zhejiang na istočnoj obali Kineskog mora u koju je doputovao iz australske luke Melbourne, a s njim se na brodu nalazi i 20 članova posade iz Hrvatske.

Za Dubrovački list ispričao je da je na putu od 20 dana iz Melbournea do Ningboa s posadom u detalje razradio dolazak u Kinu.

–U Australiji smo se opskrbili sa svim potrebnim zaštitnim materijalom, od maski, skafandera, zaštitnih očala, dezinfekcijskog gela za pranje ruku za svakog člana posade. Najvažnije je bilo da svi skupa shvatimo ozbiljno situaciju u kojoj smo se našli. Što smo se više približavali Ningbou napetost iščekivanja je jačala.

De facto čekali smo da što prije dođemo i da, što je moguće prije pođemo – kazao je Mašković koji se u svom 47 godina dugom pomorskom stažu susreo s ebolom na obalama zapadne Afrike, pripremao se za napade pirata, a sad se na brodu nosi s opasnosti koja se krije iza virusa Covid-19.

Kazao je i kako među njima nema panike te da se svi maksimalno paze, a tek krajem ožujka bi trebali otputovati iz Kine nakon što prođe 14 dana karantene.

-Brod smo u potpunosti zaštitili. Zatvorili smo sve osim jedne, prostorije koju smo odredili da ćemo u nju primati ljude koji nam moraju doći na brod. Odmah pri pristajanju ušli su agenti karantene (Quarantine Officers). Prvo su izmjerili temperaturu svakom članu posade, a bogami i mi njima!

Zatim su pregledali dokumentaciju kako bi utvrdili gdje se svaki član posade ukrcao i naše Health deklaracije – kazao je Mašković te dodao da su im pregledali i kuhinju te ih pitali gdje su kupili prehrambene namirnice.

– Nikakva se panika kod njih ne osjeća, rade svoj posao, a ne vjerujem da ima panike i među njima. Što se događa na kopnu mi ne možemo ni znati, ni vidjeti. Gledamo televiziju, tamo puno govore o virusu doduše mi ‘razumijemo’ samo ono što prikažu ‘slikovno’. Ostalo ne razumijemo, pogotovo jer im je svako slovo ili konj ili drvo – kazao je kroz šalu.

Iz onoga što je uspio zaključiti iz kontakta s ljudima koji dolaze na brod, život u Ningbou funkcionira prilično normalno. Kaže i da se on i posada ne kreću u gužvama te im je najvažnije da nemaju nikakvog doticaja s vanjskim svijetom ili da su ti kontakti svedeni na nužni minimum.

-S njima su u kontaktu samo pojedini članovi posade uključujući mene kao zapovjednika. To je i normalno jer svi traže kapetanov potpis i pečat na svakom papiru – kazao je Mašković te naglašava kako sigurno polovica od svih članova posade neće uopće biti u kontaktu s ljudima iz vanjskog svijeta.

Ističe i kako su u stalnoj vezi s kompanijom od kojih primaju najnovije informacije i upozorenja što se događa u lukama koje su im u planu plovidbe. Informacije dobivaju, također, i od agenata u portima kao i upute od WHO (World Health Organization).

– Nadamo se i molimo Boga i svetom Vlahu i svim svecima božjim da ćemo se izvući iz Kine bezbolno. Koliko sam ja uspio vidjeti brod je dosta dobro zaštićen. I sami Kinezi ga štite jer mu prilaze samo oni kojima je to poslom neophodno. Nemamo informaciju da je bilo slučajeva da su se članovi posade nekog brodova zarazili, a ako je i bilo čega onda je to rijetkost. Morate znati da se jedan ogroman broj brodova nalazi u Kini i naših je ljudi puno na tim brodovima. Možda ne kao na M.V. Anti Topiću gdje smo svi Hrvati - kazao je Mašković za Dubrovački list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:37