NAPETO U PEKINGU

Blinken oštro upozorio Kineze zbog Rusije, napetost se rezala nožem, a kad je došao Xi - sve se promijenilo!

Blinken je u Kinu stigao u vrijeme kada američko-kineski odnosi bilježe silaznu putanju

 Antony Blinken

 Benoit Tessier/Afp

U manje od godinu dana američki državni tajnik Antony Blinken dvaput je pohodio Kinu te se oba puta susreo s kineskim čelnikom Xi Jinpingom. Blinken je u Kinu stigao u trodnevni posjet, i to u vrijeme kada američko-kineski odnosi bilježe silaznu putanju, a i neposredno nakon što je Kongres odobrio paket pomoći Tajvanu od osam milijardi dolara.

No iako je prijam Blinkena bio suzdržan i znakovit (nije mu priređen doček po pravilima uobičajenima za Peking - odvio se bez crvenog tepiha, a i do posljednjeg se trena nije znalo hoće li doći do sastanka s Xi Jinpingom), čini se da su obje zemlje spremne za poboljšanje veza i odnosa. Kineski vođa Xi Jinping primio je Blinkena i poručio da bi Kina i SAD trebali biti "partneri, a ne suparnici".

- Proteklih 45 godina odnosi dviju zemalja imali su uzlete i padove, ali i pokazali su nam da dvije zemlje moraju biti partneri, a ne protivnici, trebaju si međusobno pomagati, a ne podmetati jedna drugoj - rekao je Xi Jinping, kako navodi državna kineska televizija. Prema njemu, Kina i SAD moraju naći točke dodira, a ne razdora, i ne smiju biti nedobronamjerni konkurenti. XI Jinping je napomenuo da i jedna i druga zemlja moraju raditi ono što govore, a ne da jedno govore, a drugo rade.

Dojam je da je Xi Jinping bio ponešto pomirljiviji od svog ministra vanjskih poslova Wang Yija, koji se prema Blinkenu ponašao toplo-hladno, možda baš zato da ga pripremi za ovaj susret. Kako god, posjet su obilježila i njime dominirala sporna pitanja i upozorenja njegovih domaćina o još jednoj "silaznoj spirali" u odnosima. Obje strane, navodi The New York Times u svojoj analizi Blinkenova posjeta, priznaju da postoji "opasnost da se odnosi dodatno pogoršaju", a to ne žele ni jedni ni drugi.

Doduše, Blinkenov kolega Wang Yi je poručio da će, "ako ne bude kooperacije, biti konfrontacije", ali analitičari navode da bi moglo doći do kompromisa.

- Trebaju li naše dvije strane potaknuti međunarodnu suradnju u rješavanju globalnih problema i ostvariti povoljne rezultat koji će zadovoljiti sve? Ili ste zainteresirani za sučeljavanje, pa ćemo se sukobiti, što bi bilo poraz za sve nas - poručio je Wang Yi.

image

Antony Blinken i Xi Jinping

Mark Schiefelbein/Afp

No istodobno je istaknuo da odnosi njegove zemlje sa Sjedinjenim Državama "pokazuju znakove stabiliziranja". Antony Blinken je pak kazao da Peking i Washington snose odgovornost za razvoj međusobnih odnosa uz pomoć, kako je rekao, "aktivne diplomacije". Pri tome je istaknuo da će izravno govoriti o svim problematičnim odnosima između dviju zemalja, da bi se izbjegle nedoumice u međusobnim odnosima koji su po Blinkenu, što je veliki kompliment Kini, "najvažniji na svijetu".

Ovog je puta, kako smo već pisali, središnja točka bila Ukrajina, odnosno Rusija, i Blinken je nedvosmisleno poručio da od Pekinga očekuje "promjenu kineske pozicije prema Moskvi", a u prvom redu da ne izvozi tehnologiju koju Rusija koristi u vojnoj industriji. Bidenova administracija duboko je zabrinuta što jeftini kineski izvoz ugrožava radna mjesta u SAD-u, navodi The New York Times, kao i zbog kineske potpore Rusiji u ukrajinskom ratu.

image

Antony Blinken i Xi Jinping

Mark Schiefelbein/Afp

Prema Financial Timesu, Blinken je upozorio da će SAD uvesti sankcije tvrtkama koje i dalje budu izvozile vojnu tehnologiju, ali i bankama koje budu i dalje surađivale s ruskim financijskim institucijama. Kina je pak optužila Sjedinjene Države da rade protiv kineskih interesa na Pacifiku. No SAD je kineskoj strani poslao "najjasnije upozorenje" koje je SAD ikad dao kineskim dužnosnicima u vezi s Rusijom.

Kinezi opovrgavaju američke optužbe i govore da su to "insinuacije", ali SAD na tome inzistira, a kako to biva u odnosima velikih država, nikada ni jedna ne smije pokazati da je u podređenom položaju i da pravi ustupke svom glavnom suparniku. No ako se pogleda kako ruski režimski mediji prate susret, pokazuje se da Moskva iskazuje bojazan da bi se Peking i Washington mogli "nagoditi" jer uglavnom stalno spominju da "su Kina i Rusija partneri" te da se slažu u tome da SAD ne može i ne smije biti "svjetski policajac".

Rusija je očito u strahu da se Kina i SAD ne dogovore "preko njihovih leđa". O tome, kako prenosi moskovski Komersant, svjedoči i izjava zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Rjabkova da "SAD koristi ovaj posjet da naruši i rasklima odnose Rusije i Kine". No na dnevnom redu su bila i druga važna pitanja o gospodarskim odnosima, zatim zahtjev da se proda TikTok, razgovaralo se o napetostima u Južnom kineskom moru, o Tajvanu, sjevernokorejskom nuklearnom programu te ratu Izraela i Hamasa. Washington je od Pekinga tražio da upozori i smiri Teheran. I Kina i SAD, navodi pak NYT, rekli su da se nadaju napretku na nekoliko manjih, pragmatičnih frontova, uključujući poboljšanje komunikacije između svojih vojski i olakšavanje putovanja između dviju zemalja.

No ostaju na mrtvoj točki oko temeljnih strateških pitanja, uključujući trgovinsku politiku i teritorijalne sukobe u Južnom kineskom moru i oko Tajvana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 20:21