APEL ZA POMOĆ

Dramatična objava novog premijera Šri Lanke: ‘Draga nacijo, ostalo nam je goriva za još samo jedan dan‘

Premijer Šri Lanke u televizijskom je obraćanju objavio da je zemlja ostala bez goriva i morat će tiskati novac za plaće

Redovi za gorivo u Colombu

 Ishara S. Kodikara/AFP

Novi premijer Šri Lanke izjavio je kako je ta zemlja došla do posljednjem danu u kojem još ima goriva, dok se suočava s najgorom gospodarskom krizom u više od 70 godina.

U televizijskom obraćanju, Ranil Wickremesinghe rekao je da zemlji pod hitno treba 75 milijuna dolara u stranoj valuti u idućih nekoliko dana kako bi platila uvoz osnovnih potrepština, prenosi BBC.

Rekao je i da će središnja banka morati tiskati novac kako bi se isplatile državne plaće. Premijer Wickremesinghe također kaže da bi državni zračni prijevoznik Sri Lankan Airlines mogao biti privatiziran.

Gospodarstvo ove otočne države teško je pogođeno pandemijom, rastućim cijenama energije i populističkim smanjenjem poreza. Kronična nestašica stranih valuta i rastuća inflacija doveli su do ozbiljne nestašice lijekova, goriva i drugih osnovnih potrepština.

Ravindu Perera, koji živi u glavnom gradu Colombu, kaže da su on i njegova obitelj krenuli u potragu za gorivom prije zore u ponedjeljak.

image

Redovi za gorivo u Colombu

Ishara S. Kodikara/AFP

"Obišli smo nekoliko benzinskih crpki i većina ih je bila zatvorena. Oko 5:30 sati ujutro odlučili smo okušati sreću u redu u gradskoj vijećnici koja je mjesto gdje se obično izdaje gorivo za vladina vozila", rekao je Perera za BBC.

"Tamo je bilo manje gužve, ali red je postupno narastao na oko 2 kilometra. Imali smo sreću da dođemo do goriva oko 9:00 sati ujutro, nakon što je ono isporučeno".

Kaže da su njegovi prijatelji izvan glavnog grada morali čekati još duže. "Sada radim od kuće kako bih pokušao uštedjeti gorivo jer tko zna kada ću opet imati pun rezervoar".

Motorizirane rikše, najpopularnije prijevozno sredstvo u Colombu, i druga vozila čekaju u redovima na benzinskim postajama diljem glavnog grada.

"Trenutačno imamo zalihe benzina samo za jedan dan. Idućih nekoliko mjeseci bit će najteži u našim životima", rekao je premijer Wickremesinghe u obraćanju u ponedjeljak.

image

Ranil Wickremesinghe

Ishara S. Kodikara/AFP

Međutim, isporuke benzina i dizela putem kreditne linije s Indijom mogle bi osigurati zalihe goriva u sljedećih nekoliko dana, dodao je.

Wickremesinghe, koji je prošlog četvrtka imenovan premijerom, kaže da će središnja banka morati tiskati novac kako bi pomogla isplatu vladinih plaća i drugih obveza.

"Protiv vlastite želje, prisiljen sam dopustiti tiskanje novca kako bih platio zaposlenike u državnom sektoru i platio osnovne robe i usluge. Međutim, moramo imati na umu da tiskanje novca dovodi do deprecijacije rupija", rekao je.

Također je predložio prodaju Sri Lankan Airlinesa kao dio napora da se stabiliziraju nacionalne financije. Taj zračni prijevoznik je izgubio 45 milijardi šrilankanskih rupija (129,5 milijuna dolara) u godinu dana, do ožujka 2021. godine.

image

Ranil Wickremesinghe

Ishara S. Kodikara/AFP

Posljednjih tjedana održani su veliki, ponekad i nasilni prosvjedi protiv predsjednika Gotabaye Rajapakse i njegove obitelji, koja već dugi niz godina upravlja zemljom.

Prošlog tjedna, predsjednikov stariji brat Mahinda Rajapaksa podnio je ostavku na mjesto premijera, nakon što su se pristaše vlade sukobile s prosvjednicima. U nasilju je poginulo devet osoba, a više od 300 ljudi je ozlijeđeno.

Wickremesinghe je u petak za BBC rekao kako će se ekonomska kriza dodatno "pogoršati prije nego što krene nabolje".

U svom prvom intervjuu otkako je preuzeo dužnost on je također obećao osigurati da obitelji imaju tri obroka dnevno. Apelirajući na cijeli svijet da im pruži veću financijsku pomoć, rekao je kako "neće biti krize gladi, naći ćemo hranu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:32