OČAJNIČKI TRAŽE POMOĆ

Šri Lanka u totalnom kolapsu, premijer se pojadao: ‘Nudimo keš, nitko nam ne želi prodati gorivo‘

Premijer Ranil Wickremesinghe parlamentarnim zastupnicima je rekao da je gospodarstvo zemlje potpuno propalo

Ljudi u redovima čekaju na gorivo već mjesecima

 AFP

Teškim dugovima opterećeno gospodarstvo Šri Lanke "kolabiralo" je nakon mjeseci nestašice hrane, goriva i struje, rekao je premijer te zemlje parlamentarnim zastupnicima u srijedu u istupu u kojem je naglasio tešku situaciju u zemlji, dok istovremeno traži pomoć međunarodnih zajmodavaca.

Premijer Ranil Wickremesinghe rekao je parlamentu da se ova južnoazijska zemlja "suočava s daleko ozbiljnijom situacijom osim puke nestašice goriva, plina, struje i hrane. Naše gospodarstvo je potpuno propalo", dramatično je naglasio.

Iako se kriza na Šri Lanki smatra najgorom u posljednje vrijeme, u premijerovoj tvrdnji da je gospodarstvo propalo, kolabiralo, ne navode se nikakva konkretna nova događanja, prenosi agencija AP.

Čini se kako je namjera bila da se njegovim kritičarima i oporbenim zastupnicima naglasi da je naslijedio težak zadatak koji se ne može brzo riješiti jer se gospodarstvo ponovno pokušava osoviti na noge pod teretom golemih dugova, izgubljenih prihoda od turizma i drugih utjecaja pandemije covida-19, kao i rastućih troškova za nabavku roba.

Zastupnici dviju glavnih oporbenih stranaka ovog tjedna bojkotiraju parlament kako bi prosvjedovali protiv Wickremesinghea - koji je postao premijer prije nešto više od mjesec dana, a ujedno je i ministar financija - jer nije ispunio svoja obećanja o pokretanju gospodarstva.

Ne mogu kupiti gorivo ni za gotovinu

Wickremesinghe je istaknuo da Šri Lanka ne može kupovati uvezeno gorivo, čak ni za gotovinu, zbog golemog duga njezine naftne korporacije.

"Trenutačno je Ceylon Petroleum Corporation u dugu od 700 milijuna dolara", rekao je premijer zastupnicima. "Kao rezultat toga, nijedna država ili organizacija na svijetu nije spremna prodati nam gorivo. Čak ga ne žele dati za gotovinu".

Wickremesinghe je preuzeo dužnost nakon što su višetjedni nasilni i nenasilni prosvjedi zbog ekonomske krize u zemlji prisilili njegova prethodnika da odstupi. U svojim je komentarima u srijedu okrivio prethodnu vladu što nije djelovala na vrijeme jer su se devizne rezerve Šri Lanke smanjivale od ranije.

image

Premijer Ranil Wickremesinghe

Ishara S. Kodikara/ASP

Valutna kriza je smanjila uvoz, stvarajući ozbiljne nestašice hrane, goriva, električne energije i drugih osnovnih potrepština kao što su lijekovi, prisiljavajući ljude da stoje u dugim redovima kako bi došli do osnovnih potrepština.

"Barem da su na početku poduzeti koraci za usporavanje kolapsa gospodarstva, danas se ne bismo suočavali s ovako teškom situacijom. Ali tu priliku više nemamo. Sada se suočava sa znakovima mogućeg pada na samo dno", rekao je premijer.

Do sada se Šri Lanka nekako vadila, uglavnom uz potporu kreditnih linija od 4 milijarde dolara iz susjedne Indije. No, Wickremesinghe kaže da Indija neće moći dugo održavati Šri Lanku na površini.

Pregovori s MMF-om

Također su primili obećanja o pomoći od 300 do 600 milijuna dolara od Svjetske banke za kupnju lijekova i drugih osnovnih potrepština.

Šri Lanka je već objavila kako obustavlja otplatu 7 milijardi dolara inozemnog duga koji dospijeva ove godine, do ishoda pregovora s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o paketu spasa. Zemlja mora plaćati u prosjeku 5 milijardi dolara godišnje do 2026.

Wickremesinghe je istaknuo kako je pomoć MMF-a sada zapravo jedina opcija za zemlju. Službenici te agencije već posjećuju Šri Lanku kako bi razgovarali o paketu spasa. Sporazum na razini pregovarača i službenika vjerojatno će biti postignut do kraja srpnja.

"Zaključili smo početne rasprave i razmijenili ideje o različitim sektorima kao što su javne financije, financije, održivost duga, stabilnost bankarskog sektora i mreža socijalne sigurnosti", rekao je Wickremesinghe.

Predstavnici financijskih i pravnih savjetnika vlade za restrukturiranje duga, Lazard i Clifford Chance, također su u posjetu otoku, a idući tjedan stiže i tim iz američkog ministarstva financija, zaključio je premijer Wickremesinghe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 03:53