KRIZNI SUMMIT>>>IZ BRUXELLESA A. PALOKAJ

Dramatičan apel Angele Merkel: Ako propadne euro, propast će i Europa. U najvećoj smo krizi od 2. svjetskog rata!

Lideri Europske Unije danas su kasno poslijepodne počeli još jedan u nizu kriznih summita, pokušavajući ovaj put dogovoriti mjere za spas eura i izbjeći najveću krizu u povijesti zajedničke valute.

Summit je nastavak sastanka započetog u nedjelju kada su šefovi država ili vlada EU uspjeli donekle izgladiti razlike, što bi sada trebalo rezultirati konačnim dogovorom.

No, na samom početku sastanka bilo je jasno da razlike još postoje, stoga nije zajamčen potpun uspjeh.

Fond za stabilnost

Lideri EU večeras su tražili rješenje i dogovor o jačanju fonda za fiskalnu stabilnost. Za to su glavne pretpostavke dokapitalizacija banaka, preuzimanje reuzimanje dijela odgovornosti od privatnog sektora i prihvaćanje dijela gubitka od kreditora Grčkoj.

Prema dogovoru koji su prije postigli ministri financija, europske banke trebale bi stvoriti novi kapital veći od 100 milijardi eura, kojim bi se mogli štititi od eventualnih gubitaka u državama koje su u dužničkoj krizi.

Banke koje su dale kredit Grčkoj trebale bi prihvatiti dogovor o opraštanju dijela duga koji bi mogao biti veći od 20 posto.

Europski fond za fiskalnu stabilnost (EFSF), a riječ je o iznosu od 440 milijardi eura, trebalo bi ojačati, ali još uvijek nije jasno kako. I prije početka današnjeg sastanka u Bruxellesu ostale su razlike među glavnim državama eurozone.

Ipak kompromis?

Francuska se tako nadala da će EFSF biti pojačan i pomoću Europske središnje banke, čime bi se višestruko povećao taj fond.

No, druge države, uključujući Njemačku, smatraju da ne treba uvlačiti tu banku u igru jer treba očuvati njezinu neovisnost. Kao kompromis bi mogao poslužiti dogovor da se pojačanim fondom mogu davati jamstva državama koje bi upale u krizu, što bi im omogućilo dobivanje kredita od privatnih banaka i na otvorenom tržištu.

Iako su svi svjesni da dosadašnja pomoć Grčkoj nije riješila problem te da toj članici treba oprostiti dio duga koji ionako neće moći vratiti u potpunosti, i dalje nema dogovora o tome koliko daleko mogu ići u otpisivanju dijela tog duga.

Svi sudionici summita odmah su se složili da se dogovor mora postići te da je situacija veoma ozbiljna i opasna. Kancelarka Angela Merkel je prije dolaska u Bruxelles tražila potporu njemačkog parlamenta. “Sad ili nikad” bila je njezina poruka. “Ako se sada suočimo i riješimo problem, postigli smo cilj i iskoristili priliku. Ako to ne učinimo, doživjet ćemo neuspjeh.”

Njemački su parlamentarci, ako je suditi prema glasovima, ozbiljno shvatili kancelarkino upozorenje te poduprli plan s 503 glasa, dok ih je samo 89 bilo protiv.

- Nitko ne bi trebao misliti da je još jedno polustoljeće mira i stabilnosti u Europi zajamčeno. Nije. Zato kažem: ako propadne euro, propast će i Europa. Svijet gleda prema Njemačkoj i Europi. Gledaju jesmo li sposobni preuzeti našu odgovornost tijekom najveće europske krize nakon Drugoga svjetskog rata - istaknula je Angela Merkel u dramatičnom obraćanju prije dolaska u Bruxelles.

Potporu je dobila i od lidera oporbe u Bundestagu, Steinmeiera.

- Summit u Bruxellesu vidimo kao operaciju srca i nadamo se da će ta operacija uspjeti - rekao je Steinmeier.

Euro skočio

Tržište je pozitivno reagiralo na glasovanje Bundestaga, a tečaj eura je odmah skočio. No, tržište nervozno očekuje ishod summita u Bruxellesu i sve je krhko.

Nije problem samo Grčka, nego strah da bi kriza mogla eksplodirati i u znatno većim državama eurozone, poput Italije i Španjolske. Zato stabilne članice EU očekuju od Italije i država koje nemaju jaču fiskalnu disciplinu da ozbiljno shvate potrebu dubinskih rezova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 09:39