NEPRIVLAČNA ZAJEDNICA

'NE MOGU VJEROVATI DA ITKO OZBILJNO RAZMIŠLJA O ULASKU U EU' Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju

Novoizabrani islandski premijer poručio je da nema smisla ulaziti u zajednicu koja se i dalje bori s velikom ekonomskom krizom
 Dragan Matić / Cropix

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju, Amerikanac Edmund Phelps, upozorio je jučer na opasnost koja prijeti od članstva u Europskoj uniji nakon što je nova vlada Islanda objavila kako razmatra da privremeno odustane od pridruženja uniji.

Naime, novoizabrani islandski premijer Sigmundur Gunnlaugsson, poručio je da nema smisla ulaziti u zajednicu koja se i dalje bori s velikom ekonomskom krizom.

- I dalje učimo o europskom eksperimentu i ne znamo u kojoj će mjeri biti uspješan. Još uvijek postoji mogućnost da će se taj eksperiment pokazati nefunkcionalnim i neuspješnim", kazao je Phelps za Bloomberg BusinessWeek.

Privlačnost koju je nekad imala zemljama zbog ekonomske stabilnosti i slobodne trgovine sada zbog krize sve više blijedi.

Britanci su počeli razmišljati o napuštanju Unije, a Danska o odustajanju od uvođenja eura kako bi zaštitila svoju ekonomiju.

- Ne mogu vjerovati da se itko u ovom trenutku ozbiljno razmišlja o ulasku u Europsku uniju. To je kao da kažete: 'Ovo je prekrasna kuća. Nema veze što je trenutno zapaljena, trebali bi je kupiti', kazao je Phelps.

Phleps smatra da treba ozbiljno razmotriti mogućnost propasti eura, što bi moglo dovesti do destabilizacije ili čak i raspadanja EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 07:37