IZBACILI GA IZ TAKTA

Dodik o tvrdnjama da su Milanović i on proruski orijentirani: ‘Jel ti mene za***avaš?‘

Imam dobar odnos s predsjednikom RH. Nekad se čujemo po nekoliko dana, ovisno o temama, ali čujemo se često, rekao je

Milorad Dodik 

 ELVIS BARUKCIC/AFP

Milorad Dodik dao je intervju za Dnevnik Nove TV. Bosna i Hercegovina ide na izbore bez riješenog pitanja o hrvatskom narodu. "To ovisi o volji muslimana u BiH. Oni žele majorizaciju, žele podrediti hrvatski i srpski narod. Žele napraviti organizaciju BiH koja ne uvažava konstitutivnost naroda i entitetski sastav. Hrvatski narod ima jednaka prava kao svi narodi i sasvim opravdano traži svoje teritorijalnu političku strukturu. Imaju moju potporu", rekao je Dodik te dodao kako je razgovarao s Draganom Čovićem.

"Od Hrvata ovisi što će raditi dalje", smatra Dodik. Istaknuo je da SDA, kao najjača stranka muslimana u Bosni, u svom programu ima ukidanje konstitutivnosti i ustavne strukture u BiH. "Nama na bazi neke retorike žele napraviti čitavu zapadnu politiku protiv nas", izjavio je Dodik.

Kaže da ima dobar odnos s predsjednikom Zoranom Milanovićem. "Nekad se čujemo po nekoliko dana, ovisno o temama", kaže Dodik. Ističe kako pričaju o uspostavljanju sistema koji garantira mir te da se čuju često. Najviše pričaju o opravdanim zahtjevima o pitanju ravnopravnog i jednakopravnog postupanja. "Jako mi je drago što Milanović i Andrej Plenković imaju gotovo jasan stav. Koliko vidim, razlikuju se u nekim metodologijama", rekao je Dodik i dodao da je Milanović u pravu kad to postavlja kao pitanje "biti ili ne biti".

Na pitanje reportera Dnevnika Nove TV kako komentira da se Milanovića i njega svrstava u one ljude koji su proruski orijentirani, Dodik je opsovao.

"Jel ti mene za***avaš? Danas je to popularno", rekao je Dodik kroz poluosmijeh i dodao kako je on "čovjek srpskog naroda i da surađuje sa svima".

Rekao je da mu nije teško surađivati ni s Amerikom, Velikom Britanijom, Njemačkom ili EU. Kaže da ima vrlo pozitivno mišljenje o suradnji s Rusijom, vezano za mnoga ekonomska pitanja.

"Ne nosim etiketu i nisam ničiji. S Vladimirom Putinom razgovarao sam o tome da napravimo plinovod koji bi bio poveznica s balkanskim tokom i da Gazprom preuzme operativne aktivnosti", izjavio je Dodik te napomenuo da je zbog trenutne situacije to sad u zastoju.

Razgovarao je i sa Sergejem Lavrovom koji mu je rekao da se radi na realizaciji te ideje. "Kako je važno da Hrvatska ima plinovod, tako je to važno i za nas", smatra Dodik.

Pod sankcijama je SAD-a i Velike Britanije, a Bundestag priprema veliku rezoluciju. Dodik kaže da nema nikakvu neugodu na izjave da su Čović i on rušitelji BiH. "Veliki su bezobrazni, smatraju da s malima mogu raditi što žele", rekao je Dodik.

Nakon što je reporter Dnevnika Nove TV rekao da Njemačka zaustavlja četiri važna projekta u Republici Srpskoj, Dodik je to suptilno opovrgnuo. "Jeste li sigurni? Ti projekti idu. Ako misle da ne trebaju Siemensove turbine u hidroelektrani na Trebišnjici, onda okej, ima i drugih turbina. Nije to davanje, ugrađuju svoju opremu i nama daju kredit. Ako misle da će nas to prekinuti, neka zaustave to. Imamo mi drugih turbina", ističe Dodik i dodaje da je to politička špekulacija.

Komentirao je i priopćenje crkve u kojemu kažu da je od prijeratnih 220.000 Hrvata u Republici Srpskoj ostalo njih oko 15.000. Dodik kaže da on i njegova politika nisu za to dijelom krivi. Kaže da je to riješio još kad je Ivo Josipović bio predsjednik. "To je prirodni tijek koji su nažalost ubrzali ratni sukobi", smatra Dodik.

Na upit planira li otići u Srebrenicu, Dodik je slegnuo ramenima i rekao da se bliži izborna kampanja i da će otići jer tamo ima snažan općinski odbor.

Što se tiče genocida, Dodik kaže da je to tema koja se uvijek pokušava reciklirati. "Sve je oko toga rečeno. Mislim da postoji ozbiljna manipulacija na tu temu. Ako je nešto istina, vrlo je teško biti kreten pa ne prihvatiti istinu", rekao je Dodik te zaključio da je nevinih žrtava bilo na svim stranama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2022 20:33