PRVI SLUČAJ U 28 GODINA

DJEČAK U ŽIVOTNOJ OPASNOSTI ZBOG BOLESTI KOJU SMO JEDNOM VEĆ ISKORIJENILI Roditelji: 'Prevarili su nas, trebali smo ga dati cijepiti'

Pula, 051108.Gradjani se mogu cijepiti protiv gripe, buduci da je zavrsena distribucija 650.000 doza cjepiva nabavljenih za ovogodicnju sezonu. Gradjani se mogu cijepiti kod svojih obiteljskih lijecnika ili u najblizem zavodu za javno zdravstvo. Cjepljenje je, kao i svake godine, besplatno za osobe iznad 65 godina starosti, kronicne bolesnike i zdravstvene djelatnike, dok ce ostali gradjani cijepljenje placati 60 kuna. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) kupio je i 2000 djecjih doza cjepiva za djecu s kronicnim bolestima. Prosle zime je u Hrvatskoj registrirano oko 110.000 oboljelih od gripe, a uobicajeno vrijeme kada se biljeze prvi oboljeli je mjesec sijecanj. Foto: Goran Sebelic / CROPIX
 Goran Šebelić / CROPIX / CROPIX

BARCELONA - Šestogodišnji dječak iz Španjolske obolio je od difterije, prvi takav zabilježen slučaj u više od 28 godina. Dječak se nalazi u kritičnom stanju u jedinici intenzivne njege u bolnici Vall d’Hebron, no srećom za sada pozitivno reagira na liječenje.

Roditelji, koji nisu cijepili dječaka, navodno su devastirani i smjesta su cijepili njegovu mlađu sestru.

- Obitelj je devastirana, i priznaju da se osjećaju prevareno, jer nisu bili pošteno informirani, izjavio je šef katalonskog javnog zdravstva Antoni Mateu za El Pais.

- Pate od dubokog osjećaja krivice, koji im pokušavamo otkloniti, rekao je Mateu.

Od uvođenja cijepljenja protiv difterije u Španjolskoj ta je potencijalno smrtonosna bolest bila iskorijenjena u potpunosti. Kako više od 28 godina nije bilo zabilježenih slučajeva španjolski zavod za javno zdravstvo nije imao antitoksina, te su se liječnici bacili u hitnu potragu po europskim zemljama.

Lijek za nesretnog dječaka na kraju je stigao iz Moskve, preko Barcelone, a osobno ga je dostavio ruski ambasador u Španjolskoj.

U tijeku je potraga za nositeljem bolesti, koji je najvjerojatnije cijepljen te nije obolio i ne pokazuje simptome, a može predstavljati opasnost po drugu necijepljenu djecu. Sve osobe koje su bile u kontaktu s dječakom nalaze se pod medicinskim nadzorom, dok škola provjerava ima li još učenika iz istog razreda koji nisu cijepljeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:02