JOŠ SAMO MALO

ZNANSTVENICI SLOŽNI Na korak smo do univerzalnog cjepiva protiv gripe!

Dva odvojena američka tima istraživača tvrde kako su na dobrom putu da uskoro i jednom za sva vremena razviju univerzalno cjepivo protiv gripe, prenosi BBC.

To bi, ako im uspije, zauvijek riješilo problem s trenutnim cjepivima protiv gripe koja se svake godine iznova „prerađuju“ zbog mutacije virusa. A da bi im to zaista i moglo uspjeti, potvrđuju obećavajući rezultati testiranja provedenih na životinjama.

Stručni rad koji dokazuje njihove tvrdnje objavljen je u prestižnim časopisima, Science journalu i Nature Medicineu.

Prema najavama, slijedi testiranje novog, univerzalnog cjepiva na ljudima, a ako to urodi jednako dobrim rezultatima, zaista bismo uskoro mogli predahnuti od straha od gripe.

Ovo istraživanje posebno je zainteresiralo profesora Johna Oxforda sa Sveučilišta u Londonu koji glasi za jednog od najvećih stručnjaka za gripu. Kada je čuo, a potom i pročitao rezultate provedenog istraživanja, rekao je kako je riječ o velikoj vijesti i velikom danu za znanost.

„Niti jedna znanstvena novina posljednje vrijeme ne može se usporediti s ovim otkrićem. Istraživači imaju dobre rezultate na životinjama, i to ne samo na miševima, već i na tvorovima te majmunima. A isprobali su i virus ptičje gripe (H5N1)!“ oduševljen je britanski stručnjak.

Njegovo oduševljenje dijeli i prof Sarah Gilbert sa Sveučilišta u Oxfordu.

„Riječ je o vrlo zanimljivom istraživanju. Zaista se radujem vidjeti kakbi će biti rezultati kliničkih ispitivanja na ljudima. Naravno, to će potrajati nekoliko godina, ali dobro je znati da obećava.“ rekla je prof Gilbert.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 15:53