VELIKI SKANDAL

Debeli Leonard visokim časnicima sređivao bordele, odojke, vina i cigare, opljačkao 35 milijuna i opet se izvukao!

Otopljavaju odnosi SAD-a i Madurovog režima. Sada je dogovorena velika razmjena zarobljenika...

Francis Leonard Glenn, poznat i kao ‘Debeli Leonard‘

 Afp/Afp/Profimedia/Afp/afp/profimedia

Deset američkih državljana zatočenih u Venezueli vraćeno je u domovinu u zamjenu za nekoliko poznatih svjetskih kriminalaca. Među kriminalcima je i Leonard Glenn Francis, poznat još kao Fat Francis, malezijski "poduzetnik" koji je, preplaćujući svoje usluge, opljačkao američku mornaricu za višemilijunski iznos.

Francis je poslovao s mornaricom i, koristeći mito i korupciju, oštetio je za najmanje 35 milijuna dolara. Uhvaćen je, ali je pobjegao iz Sjedinjenih Država prošle godine, da bi potom bio zaustavljen na aerodromu u Venezueli dok se pokušavao ukrcati na avion za Rusiju. Iz sudskih dokumenata zna se da je Francis podmitio američke mornaričke časnike poklanjajući im putovanja, vrhunska vina i drugi alkohol, odojke, kubanske cigare i šaljući ih u bordele.

Bio je to veliki skandal u to doba, a Francis je uhićen 2013. Tada je priznao da je dao pola milijuna dolara mita američkim dužnosnicima. Gostujući u jednom podcastu žalio se da su na sudu završili samo nižerangirani časnici, dok su admirali s kojima je sklapao koruptivne dogovore izostali u istrazi.

Sjedinjene Države će u sklopu razmjene pustiti Alexa Saaba, pomoćnika venezuelanskog predsjednika Nicolasa Madura. Saab je optužen za pranje novca u ime venezuelanske vlade, što je negirao. U SAD je izručen iz Cape Verdea 2021. godine. Riječ je o biznismenu rođenom u Kolumbiji za kojeg je Madurova vlada tvrdila da je diplomat. Kada je uhićen, navodno je u svojstvu vladinog poslanika putovao u Iran kako bi nabavio medicinsku opremu potrebnu u vrijeme pandemije koronavirusa.

image

Alex Saab

Federico Parra/Afp

Avion kojim je putovao stao je u Cape Verde 2020. godine da natoči gorivo. U SAD-u je optužen za krađu 350 milijuna dolara venezuelanskih poreznih obveznika korištenjem povoljnih deviznih tečaja. Potom je navodno prao novac u SAD-u vraćajući ga na svoj i račune svojih suradnika. Sjedinjene Američke Države kažu da je orkestrirao golemu korupcijsku mrežu koja omogućuje Maduru i vladi da zarađuju na uvozu hrane i distribuciji unutar Venezuele.

Američke vlasti tvrde da je od deset puštenih Amerikanaca šestero bilo zatvoreno pod lažnim optužbama. Venezuela je, tvrdi Bijela kuća, pristala pustiti i 20 vlastitih političkih zatvorenika. Među njima i Roberta Abdula, oporbenog političara. Obavezala se povući uhidbeni nalog protiv trojice državljana.

image

Nicolas Maduro

Federico Parra/Afp

Washington i Caracas prošli su put izveli sličnu razmjenu u listopadu prošle godine. Tada je u zamjenu za dva nećaka Madurove supruge pušteno sedam venezuelanskih državljana. Madurovi nećaci bili su osuđeni na 18 godina zatvora zbog krijumčarenja kokaina u SAD.

BBC navodi kako odnosi između dviju zemalja nisu u tako ledenoj fazi kao što je nekad bio slučaj. SAD je prošle godine odlučio ukinuti dio sankcija Venezueli, a Maduro je prihvatio da međunarodni promatrači nadziru predsjedničke izbore koji se održavaju iduće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:58