DOSTA JE SMRŠAVIO...

Biden pomilovao Madurova saveznika, ovaj mu se odmah odužio: U SAD vraća notornog ‘Debelog Leonarda‘!

U sklopu dogovora, na slobodu je pušteno šestero Amerikanaca za koje je SAD tvrdio da su nepravedno zatvoreni

Francis Leonard Glenn, poznat i kao ‘Debeli Leonard‘

 Afp/Afp/Profimedia/Afp/afp/profimedia

Vlada venezuelanskog predsjednika Nicolasa Madura pustila je na slobodu najmanje 20 zatvorenika povezanih s oporbom i 10 Amerikanaca u zamjenu za puštanje Madurova saveznika u SAD-u, rekla su u srijedu dvojica visokih američkih dužnosnika.

Madurov saveznik je kolumbijski poslovni čovjek Alex Saab, kojeg je američki predsjednik Joe Biden pomilovao i vratio u Venezuelu, po jednom od dužnosnika.

Američki tužitelji bili su ga optužili da je izvukao gotovo 350 milijuna američkih dolara iz Venezuele preko SAD-a u shemi koja je uključivala podmićivanje venezuelanskih dužnosnika. On niječe optužbu.

U sklopu dogovora, na slobodu je pušteno šestero Amerikanaca za koje je SAD tvrdio da su nepravedno zatvoreni, rekli su američki dužnosnici.

Venezuela je vratila u SAD i odbjeglog malezijskog poslovnog čovjeka Leonarda Glenna Francisa, zvanog "Debeli Leonard", koji je upleten u podmićivanje u američkoj mornarici, po dužnosnicima. O Debelom Leonardu pisao je i Jutarnji prije šest godina.

Među oslobođenim Venezuelancima je šestero obrazovnih aktivista, po njihovu odvjetniku i supruzi jednog od njih. Ove su godine osuđeni zbog zavjere i osuđeni na 16 godina zatvora, ali su tvrdili da su nedužni.

Bijela kuća nedavno je rekla da očekuje napredak u pogledu puštanja na slobodu zatvorenika kako bi nastavila popuštati energetske sankcije Caracasu kao odgovor na pristanak venezuelanske vlade da 2024. održi poštene izbore.

Washington je dao venezuelanskoj vladi rok do 30. studenoga da postigne napredak u uklanjanju zabrana obnašanja javnih dužnosti za oporbene kandidate i počne puštati na slobodu političke zatvorenike i nepravedno zatvorene Amerikance kako bi izbjegla ponovno uvođenje sankcija. U pregovorima je posredovao Katar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:43