NIŠTA OD TITULA

Danska kraljica Margrethe oduzela titule četvero unučadi: ‘Želim da imaju normalan život‘

Majka dvojice najstarijih sinova princa Joachima rekla je danskim medijima da je ‘šokirana‘ odlukom: ‘Ovo je kao grom iz vedra neba‘

Danska kraljica Margrethe

 Mads Claus Rasmussen/Afp

Danska kraljica Margrethe, nakon smrti Elizabete jedina vladajuća kraljica u Europi, oduzela je titule četvero od svojih osmero unučadi, objavila je palača, piše Guardian.

Službeni razlog bila je želja kraljice da djeci svojeg najmlađeg sina, princa Joachima, omogući da žive normalnijim životom, a korak je uslijedio nakon sličnih poteza drugih kraljevskih obitelji u Europi, priopćila je palača.

‘Od 1. siječnja 2023., potomci Njegovog Kraljevskog Visočanstva princa Joachima moći će koristiti samo svoje titule grofa i grofice od Monpezata, a njihove prethodne titule princa i princeze od Danske prestaju postojati‘, priopćeno je u srijedu iz kraljevske palače.

Princ Joachim (53) ima četvero djece iz dva braka: Nikolaja, Felixa, Henrika i Athenu, u dobi od 10 do 23 godine.

image

Princ Joachim i princeza Marie

Ida Marie Odgaard/Afp

‘Svojom odlukom, Njezino Veličanstvo Kraljica želi stvoriti okvir za četvero unučadi da u mnogo većoj mjeri mogu oblikovati vlastitu egzistenciju bez ograničenja i obaveza koje formalna pripadnost Kraljevskoj kući podrazumijeva‘, priopćila je palača.

‘Kraljičina odluka u skladu je sa sličnim promjenama koje su druge kraljevske kuće provele posljednjih godina na različite načine‘, dodaje se u priopćenju.

Majka dvojice najstarijih sinova princa Joachima rekla je danskim medijima da je ‘šokirana‘ odlukom.

‘Ovo je došlo kao grom iz vedra neba. Djeca se osjećaju isključeno‘, rekla je grofica Alexandra. ‘Ne mogu razumjeti zašto im se oduzima njihov identitet.‘

Četvero kraljičinih unuka, rođenih od prijestolonasljednika Frederika (54), zadržat će svoje titule, ali kada postanu punoljetni samo će budući kralj, princ Christian, dobiti apanažu, što je odluka donesena još 2016. godine.

image

Prijestolonasljednik Frederik i njegova supruga Mary

Ida Marie Odgaard/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:56