NIKOLAJU NIJE JASNO

Mladi princ koji je ‘preko noći‘ ostao bez titule: ‘Tužan sam, šokiran i zbunjen zbog bakine odluke‘

Danski princ (23), kao ni njegova braća i sestra, tako više neće moći koristiti titulu Njegovo Kraljevsko Visočanstvo

Kraljica Margrethe dočekuje princa Nikolaja i princa Felixa

 Keld Navntoft/Ritzau Scanpix Via Afp

Danski princ Nikolaj rekao je da je ‘tužan, šokiran i zbunjen‘ nakon što je njegova baka, danska kraljica Margrethe njemu i njegovoj braći i sestrama oduzela titule ‘za njihovo dobro‘. njegova majka pak tvrdi da ‘nema dobrog razloga‘ za taj potez.

Princ (23) tako više neće moći koristiti titulu Njegovo Kraljevsko Visočanstvo, nakon što je njemu i njegovoj braći i sestri kraljica rekla da će uklanjanje titula biti ‘dobro za njih u budućnosti‘. Ipak, tajnica za tisak njegove majke, grofice Alexandre pita se zašto ta promjena nije mogla pričekati do njihova vjenčanja, kada bi ‘ionako izgubili svoje titule‘.

"Moja cijela obitelj i ja smo, naravno, jako tužni. Mi smo, kao što su moji roditelji već rekli, šokirani ovom odlukom i kolikom su brzinom naše titule oduzete. Jako sam zbunjen i nije mi jasno zašto je to učinjeno na ovakav način", rekao je princ Nikolaj, najstariji sin princa Joachima, za danske novine Extrabladet.

image

Princ Nikolaj

Karin Tornblom/Tt News Agency Via Afp

Njegova majka Alexandra također je ‘jako tužna i šokirana‘ ovom odlukom.

"Nije joj jasno zašto se to dogodilo i zašto se dogodilo baš sada, ne postoji dobar razlog za to", rekla je tajnica za tisak grofice Alexandre Helle von Wildenrath Løvgreen za CNN.

"Ionako će izgubiti svoje titule jednom kad se vjenčaju. Njezini sinovi su mladi momci koji će se možda oženiti u bliskoj budućnosti pa zašto se onda nje moglo pričekati do tada, kad će ionako tada izgubiti svoje titule?", komentirala je.

Princ Joachim također se požalio da je njegovo četvero djece dobilo obavijest o oduzimanju titula samo pet dana unaprijed. Palača je pak u službenom priopćenju poručila da postoji ‘puno emocija, ali da se ova odluka dugo čekala i da je osmišljena kako bi očuvala budućnost monarhije‘.

Princ Joachim (53) najmlađi je od dvojice Margretheinih sinova, a otkrio je i da su njegova djeca - Nikolaj, Felix, Henrik i Athena - povrijeđena viješću da će im se ukloniti titule prinčeva i princeze te da više neće moći koristiti titulu ‘Njegovo ili Njezino Kraljevsko Visočanstvo‘.

image

Princ Felix, princeza Marie, princ Joachim, princeza Athena, princ Henrik i princ Nikolaj u Copenhagenu

Mads Claus Rasmussen/Afp

"Svi smo jako tužni. Nikada nije zabavno gledati kako su tvoja djeca povrijeđena. Dovedena su u situaciju koju ne razumiju", rekao je princ koji je šesti u redu za dansko prijestolje za novinsku kuću Ekstra Bladet. Princ inače živi u Parizu sa svojom drugom suprugom Marie i njihovom djecom Henrikom i Athenom. Nikolaj i Felix, koji su obojica manekeni, njegovi su sinovi iz prvog braka s Alexandrom, groficom od Frederiksborga.

Alexandra, koja je bila u braku s princem 10 godina, izjavila je da je ova vijest došla ‘kao grom iz vedra nema‘ i da se njezini sinovi sada osjećaju ‘izopćeno‘ od svoje obitelji. Njezin glasnogovornik također je tvrdio da je Joachim tu vijest saznao preko kraljevskog pomoćnika, a ne izravno od svoje majke, prenosi Daily Mail.

image

Kraljica Margrethe dočekuje princa Nikolaja i princa Felixa

Keld Navntoft/Afp

Margretheina preostala četiri unuka, princ Christian (16), princeza Isabella (15) te blizanci princ Vincent i princeza Josephine (11) koji su sinovi i kćeri njezina najstarijeg sina i prijestolonasljednjika Frederika, zadržat će svoje titule.

Kako pišu strani mediji, ovaj je potez stvorio ‘ledeno‘ ozračje unutar danske kraljevske obitelji te je narušio odnose u naizgled ujedinjenoj obitelji. "Nikada nije bilo javnog sukoba između kraljice i princa Joachima", rekao je kraljevski izvjestitelj Kenth Madsen za Daily Mail.

Kraljica je pak branila svoju odluku, rekavši: "Tu sam odluku razmatrala dosta dugo i smatram da će to biti dobro za njih u budućnosti. To je moj jedini razlog."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 16:00