GENIJ DANAŠNJEG DOBA

22 CITATA KOJI OTKRIVAJU TKO JE ELON MUSK 'Radije ću se ubiti nego ne uspjeti'

 Chris Jackson/Getty Images for Tesla

Za svakog koga zanima tehnologija, poduzetništvo ili cijena uspjeha, nova knjiga Ashlee Vance 'Elon Musk: Tesla, SpaceX and the Quest for a Fantastic Future' (Elon Musk: Tesla, Space X i traganje za fantastičnom budućnosti' pruža savršen pogled na svijet trenutno najvažnijeg poduzetnika na svijetu.

Vance opisuje nezaboravljivu i jedinstvenu Muskovu osobnost, nezasitnu volju i mogućnost preživljavanja u najgorim trenucima. Knjiga donosi brojne anegdote i citate koje bacaju najiskrenije svjetlo na Muska.

Ovo su neki od citata koji su obilježili knjigu:

1. "Smatram ga Terminatorom. Zapilji se u nešto i kaže, 'To će biti moje'. Malo po malo, pridobio me." - Justine Musk, Elonova bivša supruga.

2. "Družili smo se u kabani Hard Rock Cafea i Elon je čitao neke nejasne upute sovjetske rakete koje su već bile pljesnive i izgledale kao da su kupljene na eBayu." - Kevin Hartz, rani investitor u PayPal, opisuje izlazak u Las Vegas koji je trebao obilježiti uspjeh kompanije.

3. "On je neka vrsta beskućina, što mi je stvarno smiješno. Poslao bi mi e-mail i rekao, 'Nemam gdje spavati večeras. Mogu li doći do tebe' Nisam mu dao ključ niti išta." - Larry Page, šef Googlea, o Elonu Musku koji ima kuću u Los Angelesu, no ne u Silikonskoj Dolini koju često posjećuje zbog rada u Tesli.

4. "Elon je rekao, 'Potrošit ću zadnji dolar na ove kompanije. Čak i ako ćemo morati preseliti Justinine roditelje u podrum, učinit ćemo to.'" - Antonio Gracias se prisjeća večere s Muskom tijekom financijske krize 2008.

5. "Vjerujem da je druga rečenica koja je izašla iz njegovih usta bila, 'Često razmišljam o električnim automobilima'. Onda se okrenuo prema meni i rekao, 'Razmišljaš li o električnim automobilima?'" - Christie Nicholson, kćer Muskova savjetnika, u prisjećanju na prvi susret s Muskom na zabavi. Već kao student bio je 'zakačen' za električne automobile.

6. "Imam mentalitet samuraja. Radije ću počiniti Seppuku (oblik ritualnog samoubojstva) nego ne uspjeti." - Elon Musk objašnjava sebe potencijalnom investitoru.

7. "Nema isprike. Jako sam razočaran. Trebaš razmisliti gdje su tvoji prioriteti. Mijenjamo svijet i mijenjamo povijest, i ti ćeš se ili posvetiti tome ili ne." - anonimni Teslin zaposlenik prepričava e-mail koji je dobio od Muska nakon što je propustio kompanijsko događanje zbog rođenja djeteta.

Op.a. - ova je izjava kasnije demantirana.

















8. "To mi je lekcija za uzimanje godišnjeg odmora: Godišnji će vas ubiti." - Elon Musk nakon što je umalo umro 200. zbog zaraze malarijom tijekom putovanja u Brazil i Južnu Afriku.

9. "Volio bih više vremena posvetiti spojevima. Trebam pronaći djevojku. Zato moram odvojiti malo više vremena. Mislio sam možda čak dodatnih pet do deset - koliko žena želi tjedno? Možda deset sati? Je li to kao minimum? Ne znam." - Elon Musk.

10. "Zašto biste Tesli ukrali 'E'? Vi ste poput neke fašističke vojske koje maršira kroz abecedu, poput nekih pljačkaša Ulice Sezam?" - Elon Musk u prisjećanju pritužbe Alanu Mulallyju, tadašnjem izvršnom direktoru Forda, za blokiranje Tesle u korištenju imena 'Model E'.

11. "Imaju mojeg [psovka] prijatelja kako bi me namamili iz skloništa da me prebiju. I to je [psovka] bolilo. Iz nekog razloga ja sam bio 'taj' i stalno sam im bio na piku. To mi je otežalo odrastanje. Veliki broj godina nije bilo odmora. Cijelo te vrijeme hvataju bande koje me žele [psovka] prebiti, a onda bih došao doma i bilo bi jednako užasno." - Elon Musk se prisjeća kako su ga jednom pretukli da je završio u bolnici te tjedan dana nije mogao ići u školu. Živio je s ocem koji je volio biti strog prema svojim sinovima.

12. "Uđe vam u mozak i onda vidite da je on u sasvim drugom svijetu. On čini to. Sada ga samo putim da radi jer znam da dizajnira novu raketu ili nešto." - Majka Elona Muska opisuje kako se kao dijete činio da odluta u trans. Nije reagirao kada bi mu se netko obratio i imao bi odsutan pogled u očima. Muskovi roditelji i liječnici su mislili da je gluh pa su mu otklonili ždrijelni krajnik kako bi mu se stanje poboljšalo, no nije bilo razlike.

13. "Svi ovdje imaju tobogane u svojim predvorjima. Zapravo razmišljam da postavim roller coaster, kao pravi funkcionalni roller coaster u tvornici u Fremontu. Sjednete u njega i on vas provede kroz tvornicu, ali i gore-dolje. Tko još ima roller coaster? Vjerojatno bi bilo stvarno skupo, no sviđa mi se ideja." - Elon Musk.

14. "Želio sam se naći s njime iza osiguranja kako ne bi mogao imati pištolj." - Jim Cantrell opisuje svoj prvi susret s Elonom Muskom. Cantrell je nekoć bio optužen da je ruski špijun stoga ga je prepalo da kada je primio poziv stranca s čudnim naglaskom koji ga je tražio da mu pomogne sa svemirskim programom. Našli su se u zračnoj luci i pokrenuli suradnju. Kasnije su otputovali u Rusiju u nadi da će kupiti rakete.

15. "Rekao bih ljudima da će viđati svoje obitelji vrlo često kada jednom bankrotiramo." - Ryan Popple se prisjeća Muskovog argumenta kada su se radnici u Teslinoj tvornici na samom početku kompanije žalili da rade previše.

16. "Jednu noć mi je rekao, 'Kad bi postojao način da ne jedem kako bih radio više, ne bih jeo. Da bar postoji način da unesem nutricije bez sjedenja za obrok.'" - Nicholson.

17. "Moja obitelj strahuje da će me Rusi ubiti." - Elon Musk.

18. "Svi smo radili 20 sati dnevno, on je radio 23." - Julie Ankenbrandt opisuje rad s Muskom na start-upu X.com koji se kasnije spojio s Confinityjem i urodio onime što danas znamo kao PayPal.

19. "Sjećam se kada je rekao, 'Biti ja je bio odabir težeg puta'. Tada nisam shvaćala što je mislio, no sada razumijem. To je vrlo teška, ali i vrlo luda vožnja." - Talulah Riley, žena koja se dvaput razvela od Muska.

20. "Sjećam se da je bila prava drama oko svega, i ako planiram proživljavati sve to, mogli bismo barem biti vjenčani. Rekla sam mu da bi me trebao zaprositi." - Justine Musk se prisjeća dogovora s Muskom dok su šetali pored ureda X.coma. Nakon što se smirio, kleknuo i zaprosio je na pločniku.

21. "Vidio sam ga ranije, ali me brinulo da mu danas možda baš i nije da. Ipak, pomislio sam, možda pogodi jednu gonadu, ali dvije sigurno neće." - Elon Musk opisuje kako je držao balone u obje ruke i između nogu na svojoj rođendanskoj zabavi te dopustio bacaču noževa ih probuši.

22. "Postali smo [prostota] nježni." - Elon Musk nakon što je dobio informaciju da u sjedištu Tesle u subotu rade stotine ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 15:23